info@glashatai.com 20:24 04.06.2020

Първо в Глашатай: Вижте как празнуват брезничани /снимки/


Първо в Глашатай: Вижте как празнуват брезничани /снимки/ Източник на снимката: Таня Матеева

Започнаха тридневните тържества в Брезник, за празника Видовден. Президентът Румен Радев отправи благопожелания към гражданите на общината и техните гости с поздравителен адрес Да уважат тържеството в градчето бяха народните представители Станислав Владимиров и Любомир Бонев, обастният управител на Пернишка област Ирена Соколова, заместникът и Васил Павлов,  кметът на Трън Цветислава Цветкова, зам.-кметът на Перник Йордан Павлов, общественици и стотици граждани.

 

Кметът на Брезник Васил Узунов приветства гостите с добре дошли и отправи благопожелания към съгражданите си. Сърдечни думи отправи и областният управител Ирена Соколова.


За доброто настроение на всички пяха и танцуваха артистите от ансамбъл „Пирин”

Вечерта завърши с пищна заря. Хиляди фойерверки огряха небето за радост на присъстващите

Утре брезничани и гости на града могат да наблюдават срещата по футбол между ветерани, демонстрация по карате. Фолклорната програма е от самодейците  на на читалищата в общината. Кулминацията на програмата ще бъде концерт на Кали и Джина Стоева.

Легендата гласи, че от незапомнени времена съборът Видовден е бил най-големия в Граово. Срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и близките села излизали в ранни зори, за да събират водата, която се събирала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението „Вида“. От 1990 г. е възстановено името „Видовден“, който трае три дни – първият подготовка на сергиите и въртележките, вторият е истинският събор, а на третия след обяд става разотиването.

Текст и снимки: Таня Ив. Матеева


Публикувана на 23.06.2017


0 коментара