info@glashatai.com 11:26 15.06.2024

За поредния избор на Трънчани


За поредния избор на Трънчани Източник на снимката: архив

За втори път тази година на трънчани се налага да правят избор. През март гордите жители на планинското градче заявиха категорично мнението си и избраха да живеят в чиста и красива природа, и с това изнесоха показно по пряка демокрация в цялата страна. Толкова силен беше отзвука от местния референдум, че екотът след него още кънти в ушите на представителите на един определен дял от индустрията. Това беше на пролет, в ранната есен на хората в Трън и околните села ще се наложи да направят нов избор. След като кметът Станислав Николов предпочете да се оттегли от поста си, сега съгражданите му ще трябва да идат до урните за да изберат нов кмет.

Кандидатите

Кандидатите за поста са четирима. Две са партийните кандидатури: тази на  Цвeтиcлaвa Цвeтĸoвa oт ГEPБ и на  Apлин Aнтoнoв oт „Hoвa cилa“.Двама от претендентите за поста са издигнати от инициативни комитети "Заедно за доброто на трънско"  издигна кандидатурата на Божидар Страхилов , а  „Да за Трънско” тази на Станислава Алексиева. И двамата кандидати , обаче приеха партийна подкрепа, щедро предоставена им от БСП на Страхилов и от пернишката структура на партията на Първанов на Алексиева. Изборът по принцип е политически, а дали скриването зад  надпартийност ще донесе дивиденти под формата на гласове на предстоящия вот предстои да видим.

Кампанията

В разгара на предизборната кампания тя изглежда по- скоро вяла. Може би защото изборът е местен, а хората в планинската община са малко и се познават,  кандидатите залагат на личния контакт. Подходът издава уважение към гласоподавателите /онази част от местното население, която ще пусне бюлетина/ и пълно и тотално пренебрежение към онази част от трънчани, които нямат постоянна регистрация в градчето, но за сметка на това са редовни данъкоплатци в общината и прекарват значителна част от времето си в селата и вилните зони. Те също милеят за трънско, но тъй като няма да зачертават в бюлетинката, никой не се интересува от мнението им

Местните разказват, че биват наобикаляни от кандидатите, които както си му е редът обещават щедро. Останалите явно са „трънчани в повече” и спорадично биват информирани тук таме из нет пространството за един или друг кандидат, без никъде да е упоменато, че съобщението, статийката или интервюто са част от предизборната, кампания и са платени, както апропо изисква законът.

Дребна, но съществена подробност е спазването на правилата,  особено ако се кандидатираш за бъдещ кмет и от теб се очаква да си  гарант на законността.

Посланията са по-скоро декларативни, лишени от каквато и да било креативност, а обещанията както се казва на кило. Програми за управление, с разчетени цели, задачи и срокове, ако изобщо ги има сигурно са четива само за отбрани.

Изборът

Изборът на този етап от кампанията изглежда като предрешен. Сред местните се говори, че бъдещият кмет е се радва на подкрепата на крупен земеделец в района. Останалите просто ще легитимират избора.

Други пък твърдят, че не малък шанс има кандидатът, легитимиращ себе си като не обвързан с настоящата власт в града. Не е тайна, двама от кандидатите са изградили политическата си кариера благодарение на една и съща политическа партия и това може да изиграе лоша шега, особено, ако политическите PR-и не са изградили добра комуникационно стратегия. Такава при всички на този етап от кампанията- 10-12 дни преди избора не се забелязва.

Трънчани са мъдри хора, горди и с несломим дух и, правещи трудни избори, отстояващи своето, борещи се със  зъби и нокти, за оцеляването, за живота. Какъв избор ще направят предстои да разберем на осми октомври.

Любомира Седевчева


Публикувана на 26.09.2017


0 коментара