info@glashatai.com 20:49 21.04.2024

Два похода и шествие на националисти днес


Два похода и шествие на националисти днес Източник на снимката: ad-ne.org

Два похода ще се проведат днес паралелно в София: поход на семейството и гей парад  Двете събития ще бъдат съпътствани от шествие на крайно десни и националисти и протест под надслов "Да спасим децата на България и българското семейство".

Първият по рода си за България национален "Поход за семейството" ще се проведе  в пет града на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Очаква се в него да се включат двойки, облечени в сватбените си костюми и булчински рокли. В София събитието започва в 14 ч. на площад Народно събрание, като накрая към небето ще бъдат пуснати десетки балони, с надпис "ЗА семейството от мъж и жена".  Два часа по-късно пред паметника на Съветската армия ще се проведе 11-то издание на гей парада "София прайд". Организаторът Лилия Драгоева обясни:

„“София прайд“ има за цел да обърне внимание както на политиците, така и на обществото и да ги образова, да ги информира, че ние сме тук и съществуваме, но нашите права не са равни и ние искаме това да се промени.“

В София ще се проведе и шествие на крайно десни  и националисти. То тръгва от Националния дворец на културата. Дни преди гей парада от ВМРО поискаха МВР да го забрани. Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви в българския парламент:

„Ние настояваме полицейските служители да бъдат там, където трябва, а не да охраняват събитие на хора, които са решили да ни натрапят своите различия.“

Очаква се проявите да бъдат охранявани от близо 1500 полицаи. /източник:БНР


Публикувана на 09.06.2018


0 коментара