info@glashatai.com 06:38 23.07.2019

Тридневна тупурдия, мирис на скари и съборджийски сергии пред портите на храма


Тридневна тупурдия, мирис на скари и съборджийски сергии пред портите на храма

Днес започва тридневна тупордия  със скари, бири,  мирис на кебапчета, нависали гащи и чорапи- с една дума събор като събор., Наречен Църногорски или Граовски. Голям, мащабен, широкорекламиран и с претенциите да стане мега събитие, едва ли не с идеята да бъде подобен на онези народни веселия в Родопите и северна България. Принципна във веселието няма нищо лошо, в показването на традицията още по-малко. Нелепото в случая, е че граовското не ще да е само граовско, не само защото в иху-аху- то ще участват самодейци от други райони, а защото някак си не се вижда граовското в изпълнители като "Канарите", "Българе" и прочие формации дошли да изкарат някоя и друга хилядарка
И ако човек е достатъчно широко скроен да преглътне целия турлюгюведж от съборджиска недомислица, даже да си затвори очите пред задаващите се посещения на властта, все пак това е част от опита им да се харесат на целокупното пиещо и дъвчещо народонаселение пък и да се понаснимат, че да има с какво да доказват човещината си в социалните мрежи дълго след като тъпани и гайди са млъкнали, то кощунствено изглежда изборът на място - пред портите на храма- буквално. Вярвате или не самият патриарх бил благословил събора.
Поправете ме ако греша, ама не беше ли самият  Исус Христос, този,  който той изгонва от строящия се Йерусалимския храм търговците на жертвени животни и сарафите, обменящи нееврейски пари, които не се приемат като дарение, обвинявайки ги, че оскверняват свещеното място.

 


Публикувана на 13.07.2018


0 коментара