info@glashatai.com 07:28 26.06.2019

Коледа се празнува на много места по света. Вижте как


Коледа се празнува на много места по света. Вижте как

Навсякъде по света, празнуват Коледа. Всяка страна си има свои традиции и обичаи, свои типични за празника ястия. Общото е, че всички тази вечер ще се съберат и ще си пожелаят здраве, благоденствие и добруване за себе си, за близките си за света около тях.

Коледата в Англия
В навечерието на Рождество Христово, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Традиционната коледна вечеря в Англия включва прословутата пълнена патица (или пуйка) и коледния пудинг, в който се пъха монета от 6 пенса. Сред най-интересните коледни ястия на англичаните е супата от костенурки.

Коледата във Франция
Още на първи декември, всяко дете получава картонен календар с 24 прозорчета, зад които се крие лакомство-изненада. В последните години тези календари са често срещано лакомство и в родните хранителни хипермаркети.

 Когато дойде Бъдни вечер, в много части на Франция, семействата поставя пънче в камините си, което гори чак до Новогодишната нощ. Жителите на европейската държава посрещат Коледа с прочути изискани ястия, сред които са пуйката с кестени, гъши пастет, миди и охлюви.

Коледата в Германия
По Коледа немските улици се изпълват с открити пазари, специално създадени за празниците. Освен подходящи подаръци на добра цена, там могат да се намерят прословутите немски вурстчета, коледни сладкиши и топли напитки (в това число вино и бира). Предвестник на Коледа е празника Свети Николаус на 6 декември, когато децата получават огромен брой лакомства. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия за коледа - като се започне от печената пуйка с картофи и се стигне до традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано.

Коледата в Италия
На трапезата на италианците  на Бъдни вечер типични са  рибните ястия - пържена риба, пушена сьомга, морски дарове и рибни салати. Така както ние спазваме традицията за 7 постни ястия, така те имат своя традиция - за 7 рибни ястия. Числото се свързва със седемте добродетеля в християнството - вяра, надежда, милосърдие, въздържаност, благоразумие, смиреност и справедливост.
На 25 декември рибното меню продължава, но този път допълнено с меса, „Панетоне“ (вид козунак) и много вино. Коледата в Италия се празнува дни наред. Подаръците на децата носи не Дядо Коледа, а самият Исус, докато всички спят.

Коледата в Австралия
Представите за коледно настроение в Австралия коренно се различават от тези в Европа и Америка. По това време на годината, в презокеанската държава е разгарът на лятото и летните отпуски. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а познатата коледна украса е заменена от факли и свещи. Самото честване на празника става на открито, обикновено на плажа. Прекрасна традиция са импровизираните хорове, в които участват стотици и дори хиляди австралийци.

Коледата в Гърция
На Бъдни вечер гръцките традиции се доближават много до българските. Трапезата се нареждат постни ястия, сред които баници, ошав и сладкиши. Гърците спазват строг 40-дневен пост, който приключва на 24 декември. За Рождество Христово цялото семейство се събира на масата отрупана със салати, зелеви сърми, пити и ястия със свинско месо. На другата сутрин деца и възрастни откриват подаръци под елхата.


Публикувана на 24.12.2018


0 коментара