info@glashatai.com 19:41 22.07.2019

Предизборната кампания започна неофициално, но по същество


Предизборната кампания започна неофициално, но по същество Източник на снимката: архив

2019- та е изборна година. Знаем го всички. Предизборното говорене отдавна е факт. Яркостта му в днешния ден по време на последното за годината извънредно заседание на местния минипарламент в Перник дава основание да кажем, че а кампания в миньорския град  беше открита днес. Поводът 3 милиона безлихвен заем, който общината ще вземе от държавата. Перник иска нови 3 млн. лева заем от държавата

В интерес на истината това е второ глауване за безлихвен кредит в последния един месец. Първото беше в началото на декември за 4,2 млн лв. Общината иска нов заем от 4,2, млн. лв.

Кое налага втори подобен заем и защо той трябва да бъде гласуван отделно и къде е погасителния план, това попита представляващия общината зам. Кмет Денислав Захариев, Ралица Андреева.
От своя страна Захариев предложи в конкретика отговор да даде финансистът на общината Елица Манова, която беше в залата и обвини Андреева в прдизборна риторика. Тя пък в лично обяснение апелира за повече уважение и отказа отговора на Манова „Политическата отговорност е ваша, не на експерта” заяви Андреева.

Безлихвеният кредит се оказа удобна възможност за упражнение по красноречие. Милан Миланов, който не за първи път обяснява лошото финансово състояние на пернишката община с недостига на средства и поетите от Перник в миналото държавни дейности за сметка на местния бюджет апелира да се търси начин за опрощаване на тези безлихвени заеми, а не те да се прехвърлят от година в година и обвини опониралият го Ерик Рангелов в липса на защита на интересите на перничани. „Как точно ще се справи с дълг от 7 млн. лв в края на следващата година новият кмет, който ще е встъпил в длъжност през ноември”, запита Миланов  и допълни „Ами ако сте Вие”
Рангелов твърдеше, че няма законово основание за опрощаване на подобни безлихвени заеми.

„Законово няма как да бъде опростен дългът”, каза Кирил Леонов, според когото спасението е в инвестициите, които могат да дойдат от индустриалната зона и допълни „Стана ясно от коя политическа сила трябва да е следващия кмет”

 

Зам. Кметът Денислав Захариев пък заяви „Ако изпълним оздравителния план заемът може да се превърне в субсидия. Единственият критерии, по който не се справяме за сега е намаляването на заплатите на общинските съветници”
В крайна сметка заемът беше гласуван с 33 „за”, 1 „против” и 6-има „въздържали се”


Публикувана на 28.12.2018


0 коментара