info@glashatai.com 06:13 23.07.2019

Повторната сесия: законна или не


Повторната сесия: законна или не

Със скандал започна извънредното заседание на Общинския съвет в Перник. То бе свикано след като кметът Вяра Церовска върна всички точки, за да няма съмнение във взимането на решенията, след като стана ясно, че на миналото заседание съветник „гласува” без да е в залата.

„ Върнах за преразглеждане решенията от предходната сесия, което е в правомощията на кмета, защото считам, че те трябва да бъдат взети със законосъобразност и реален кворум. С тези думи кметът на Перник Вяра Церовска коментира пред журналисти мотивите си решенията, взети на последното заседание на местния законодателен орган, да бъдат повторно гледани на извънредно заседание днес. Тя отбеляза, че Прокуратурата също е в правото си да следи за законността на взетите решения на Общинския съвет.

"Това е откровено и честно към нашите съграждани, които са  избрали този Общински съвет. Хората, които са допуснали грешка, трябва да имат доблестта да обяснят пред обществото своите мотиви", коментира още градоначалникът.

Кметът поясни, че по време на миналата сесия е била извън града на поклонение и веднага следобяда на същия ден на председателски съвет е настояла да се насрочи ново заседание. Пред журналисти тя потвърди, че подпис срещу името на Миланов  в присъствения лист за  начало на миналото заседание има, но не се ангажира да коментира, чий е парафът.

В началото на днешната сесия от ляво  изразиха съмнение в законосъобразността на днешното заседание. Според Ралица Андреева юридически няма как да бъде свикано ново заседание, като с две изречения бъдат върнати за преразгледаздане всички точи като цялост. "Оспорено може да бъде всяко едно от решенията, но не и всичките като цялост", категорична беше Андреева. От дясно настояха заседанието да продължи.
Председателят Иво Савов контрира, че в рамките на този общински съвет са взети  1080 решения, нито едно не е оспорено от прокуратурата. „ Само една Наредба падна в съда.”, репликираха от ляво и в декларация поискаха оставки заради гафът.

Юристът на Общинския съвет беше категорична, че  законът позволява  днешното заседание.

Заседанието продължи. Съветниците от БСП не участваха в гласуванияата и разпространиха декларация с която поискаха оставки, заради допуснатия гаф Съветниците препотвърдиха решенията си
Дали решенията от днешното заседание на Общински съвет ще бъдат оспорвани съдебно или не- предстои да разберем в бъдеще

още по темата

Повтарят сесията след скандала с гласувалия но липсващ в залата общнски съветник


Публикувана на 07.03.2019


0 коментара