info@glashatai.com 01:44 13.06.2021

Предстои най-мистичната нощ в Граовско


Предстои най-мистичната нощ в Граовско

Утре вечер след мръкване Граовско ще оживее в мистика и магнетизъм. Огньове ще озарят повече от 50 села, оглушителен звън на чанове ще се чува на километри. Хората ще сложат огромни, страшни, красиви и причудливи маски и ще излязат за да изпълнят хилядолетната си традиция.

Времето ще спре, мястото ще стане  по-мистично. Ще властва магията на Сурва  Пространството ще е по-особено, ще е   заредено онзи магнетизъм на тъмното, озарен от светлината на огъня.   Огън ритъм и звук се сливат в едно за да бъде отпразнувано   новото начало. Древният, хилядолетен обред съхранява духа на местните, обединява ги, свързва ги и се предава през вековете от поколение на поколение.


Има нещо много в гените на носителите на тази традиция. Малки деца хващат ритъма преди да са проходили, а звукът на чанове вълнува така, както родопчани се вълнуват от мелодията на каба гайдите.
Хората идват от близо и далеч за да се насладят на това тайнство, опитват да го разберат, но магията е толкова силна, че те остават в неин плен завинаги и се връщат.

 

 

 

Цяла година пернишките Сурвакари се готвят за този ден. Кулминационният момент на празника настъпва когато сурвакари от двете махали или от две съседни села се събират , водени от бюлюбашии, и танцуват заедно, надянали високи  ликове. В групата- хора всякакви: работещи, студенти, ученици, дори малки деца. Всички обединени от традицията и магията на празника, а в последните години, обединени от забавата- хей така „купон да става”.
Най-малките в групите- децата, често казват че са сурвакари с тате, дядо или друг роднина, за здраве.

 

Видоизменената традиция, обаче е родила нов фолклор. Местните вярват, че ако сурвакар ти поиграе или те блъсне, цяла година късметът няма да те напусне. Ако пък си откъснеш скришом парцалче от маскарадния му костюм, годината ти ще е много щастлива. Не е толкова трудно да си откраднеш някоя цветна ресница. Трябва само да издебнеш момента. Маскираните  подскочат високо, за да растат и житата нагоре, а тежките звънци ги удрят до посиняване по хълбоците. Така че дърпай здраво! Съветват познавачи на обичая.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Огънят,  оглушителният звън на чановете и страховитите маски ще  пречстят и ще  подготвят  света за новото начало, какъвто всъщност е автентичният обред. Малки и големи ще се събрат и с притаен дъх наблюдават  ритуалът на най-магичната вечер, ще си пожелаят  здраве, добруване и някъде тайничко в душите си измолят онова, което най-искрено желаят  Защото така се прави и защото това е Сурва.


Л. Седевчева


Публикувана на 12.01.2020


0 коментара