info@glashatai.com 01:54 11.07.2020

Кмет иска прошка. Дали я получи


Кмет иска прошка. Дали я получи Източник на снимката: oбщина Радомир- пресцентър

 

Кметът на Радомир Пламен Алексиев е поискал прошка от жителите на Дрен, съобщиха от пресцентъра на Общината  "Моля да ми простите, ако съм сгрешил, и аз съм човек, и аз допускам грешки".Хората от  селото приеха молбата на кмета и от своя страна също му поискаха прошка. Да му бъде простено за грешките поиска от жителите на Дрен и кметът на селото Пламен Рударски, който също получи прошка от съселяните си.

Ученици от местното школо разиграха пред присъстващите отколешния ритуал по искане и даване на прошка. Беше показан и обичаят хамкане (в този край известен още и като ламкане), който повелява сварено яйце да бъде вързано на червен конец за здраве, след което завъртяно в кръг. Ученик от училището в селото успя да отхапе от яйцето, без да използва ръцете си. Народът вярва, че този, който пръв отхапе от яйцето, ще бъде здрав и честит през цялата година.

След приключване на хамкането, червеният конец беше запален. По думите на местните, по това колко дълго гори конецът, се гадае и се нарича колко дълго ще живее щастлив човекът. Конецът за младите се остава да гори по-дълго, а за старите се казва – "стига толкова", казват през смях местни зевзеци.


Публикувана на 27.02.2020


0 коментара