info@glashatai.com 07:49 04.08.2020

Коронавирусът може да не изчезне никога


Коронавирусът може да не изчезне никога

Новият коронавирус може "никога да не изчезне" и да стане болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреди Световната здравна организация, цитирана от Франс прес. Броят на жертвите му в цял свят наближава вече 300 000 души, посочва агенцията.
Докато ред страни постепенно вдигат рестрикциите, наложени в стремеж да се ограничи разпространението на пандемията, започнала през декември в Китай, СЗО отправи днес тревожно послание. "Имаме нов вирус, проникнал за пръв път сред човешкото население, съответно е много трудно да се каже кога ще можем да го надвием", заяви Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации към организацията, на виртуална пресконференция в Женева.
"Този вирус може да стане ендемичен в нашите общности, може никога да не изчезне", подчерта той.
Друг обезпокоителен факт: проучване сочи, че коронавирусът може да се предава не само чрез кашляне и кихане, но и само при говор. Отделяните по време на разговор микроскопични капчици слюнка могат да остават във въздуха в затворени пространства над десет минути, показват опити, чиито данни публикува вчера сп. Пи Ен Ей Ес.


Публикувана на 14.05.2020


0 коментара