info@glashatai.com 16:44 24.09.2020

Учени откриха интересни неща край Трън


Учени откриха интересни неща край Трън Източник на снимката: НПМ-БАН- facebook

Дълга кост от един от крайниците на растителнояден динозавър, частично запазена кост на едро гръбначно животно, нови останки от нептичи динозаври, множество костни фрагменти от черупките на костенурки и няколко зъба на различни животни, са сред откритията на третата палеонтологическа експедиция до находището на къснокредна гръбначна фауна край град Трън
Научният екип, изследващ находището включва учени и специалисти от Националния природонаучен музей при БАН
Новооткрити вкаменелости вече са добавени към фосилния материал, събран при предходните две експедиции, който в момента е в процес на проучване и описване.
Освен костните останки, учените откриха и известно количество кехлибар, който ще бъде проучен за присъствието на уловени във вътрешността му насекоми. Съществен успех на проведената теренна работа беше откриването на вкаменелости от гръбначни животни в седиментни пластове, които да този момент не предполагаха присъствието на подобни фосилни останки в тях. Това дава основания на палеонтолозите да се надяват на още нови находки при следващи експедиции.
Екипът се надява да представи обобщаващи данни за първите три години работа в находището край град Трън на научна конференция през идните месеци.

 


Публикувана на 21.08.2020


0 коментара