info@glashatai.com 14:34 14.05.2021

Хакнаха още една мрежа. Данните на 500 млн. се продават


Хакнаха още една мрежа. Данните на 500 млн. се продават Източник на снимката: снимката е илюстративна-източник https://computer.indo-solution.com

Данни от профилите на 500 млн. потребители на LinkedIn се появиха за продажба в популярни хакерски форуми, съобщава BusinessInsider. Представител на популярната бизнес социална мрежа е потвърдил, че данните са взети от нея.

Въпреки това не изглежда, че става дума за хакерска атака в оригиналния смисъл. Говорителят на LinkedIn казва, че "изглежда данните са "изгребани" от публично достъпната информация в профилите на LinkedIn и са комбинирани с още данни от други сайтове и компании".

Процесът по "изгребване" представлява използването на автоматизирани програми, които обикалят сайтовете и копират свободно достъпната информация. По съществото си той не е хакерска атака, тъй като няма пробив на системите, но въпреки това е забранен от повечето платформи, включително LinkedIn.

Хакерите са копирали идентификаторите на профили, имена, имейл адреси, телефонни номера, пол, месторабота и връзки към други социални мрежи. Хакерите продават архива за "4-цифрена сума", която не е уточнена.

LinkedIn е популярна социална мрежа с бизнес насоченост. Преди години беше купена от Microsoft, но продължава да работи автономно. Тя има около 740 млн. потребители.

Преди около седмица бяха хакнати  533 млн. на потребители във facebook.


Публикувана на 09.04.2021


0 коментара