info@glashatai.com 12:51 14.05.2021

Предстои интересно небесно явление


Предстои интересно небесно явление

Почитателите на небесните спектакли вече могат да наблюдават метеорния поток Лириди, чийто пик предстои тази седмица, съобщава сайтът Спейс На шоуто обаче може да попречи ярката светлина от заформящата се суперлуна.
"У нас максимумът на метеорния поток Лириди ще бъде на 22 април около 16 ч.", уточни Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН. "Принципно по време на максимума на този поток, при идеални наблюдателни условия могат да бъдат забелязани около 18 бързи метеора за час. Тъй като за България максимумът се пада през деня, най-близкото удобно време за наблюдение ще бъде в последните часове на нощта на 21 срещу 22 април - преди зазоряване. Луната също ще пречи на наблюденията - към края на нощта на 22 април тя ще бъде във фаза почти 2 дни след първа четвърт и ще залезе за София в 04:26 ч. От този момент до около 05:40 ч., тоест до развиделяване, условията за наблюдение ще бъдат добри, разбира се, ако и метеорологичните условия са добри. На 22 април Слънцето ще изгрее за София в 06:34 ч.", допълни Маркишки.
Лиридите са един от най-старите известни на човечеството "звездопади".Въпреки че не поднася впечатляващ спектакъл като прочутите августовски Персеиди и декемврийските Джеминиди, метеорният поток Лириди се явява първият "по-сериозен дъжд от падащи звезди" след пика на Квадрантидите в началото на януари. Много от тези метеори обаче изглеждат ярки и се стрелкат през небосклона сравнително бързо - със средна скорост от 30 мили (48 километра) в секунда. Около една четвърт от тях остават трайна диря.
Източник: БТА


Публикувана на 19.04.2021


0 коментара