info@glashatai.com 02:15 28.01.2022

Откриха защо се получават съсиреци след ваксина


Откриха защо се получават съсиреци след ваксина Източник на снимката: internet

Германски изследователи заявиха, че основавайки се на лабораторни изследвания смятат, че са открили причината за редките, но сериозни случаи на образуване на съсиреци след поставяне на ваксините на Джонсън и Джонсън и Астра Зенека, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според изследването, което още не е проучено от други експерти, причината е в използваните от тези ваксини аденовирусни вектори. С тяхна помощ част от инструкциите за производство на протеини, противопоставящи се на коронавируса, се записва в ядрото на клетките и е възможно да бъде "прочетена погрешно". В резултат може да бъдат произведени протеини, които могат да доведат до случаи на образуване на съсиреци при малък брой от ваксинираните.

Учените от европейските и американски здравни служби вече търсят обяснение какво предизвиква рядкосрещаните, но потенциално фатални съсиреци, поради които някои страни спряха или ограничиха поставянето на ваксини на Астра Зенека и Джонсън и Джонсън. Други експерти са предлагали различни теории за обяснение на феномена, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА    


Публикувана на 27.05.2021


0 коментара