info@glashatai.com 03:57 19.09.2021

Нашето хоро стана съкровище


Нашето хоро стана съкровище

„Селското хоро в Пернишко“ е едно от петте одобрени за „Живи човешки съкровища“ от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерство на културата. Кандидатурите бяха общо 15. Петте одобрени ще бъдат вписани в Националната система „Живи човешки съкровища - България”.

Както Глашатай писаГраовското хоро- кандидат за съкровище Хорото е трето съкровище от нашия регион,  след колоритния  празник "Сурва" и народната разказвачка от Брезник Лидия Добревска

Освен селското хоро са одобрени още кандидатурата на НЧ „Просвета-1928“ - с. Царевец, община Мездра „Варене на домашен сапун“,„Войняговски хора и игри по Гергьовден“ на НЧ „Васил Левски 1900“ - с. Войнягово“, община Карлово, „Селското хоро в Пернишко” на СНС „Локално наследство”, „Грее капанска шевица - традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова“ на НЧ „Просвета-1883” - с. Гецово, община Разград и „Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил“ на НЧ „Градище-1907“ - гр. Своге.

Живи човешки съкровища – България” е  част от програма на ЮНЕСКО „Живи човешки съкровища", която у нас действа от 2008 г.  Целта е да се популяризират и насърчат носителите на нематериално културно наследство, което е застрашено от изчезване, да практикуват дейностите и да предават знанията и уменията си на следващите поколения.

 


Публикувана на 24.07.2021


0 коментара