info@glashatai.com 04:48 29.11.2021

Само в Глашатай: ето колко излиза сертификатът на база тест и колко нерви ще Ви коства


Само в Глашатай: ето колко излиза сертификатът на база тест и колко нерви ще Ви коства Източник на снимката: puls.bg

Зеленият сертификат за неваксинираните и непреболедували в Перник се оказа скъп и наличен само, ако системата сработи. Това показа репортерска проверка на Глашатай.
От днес хората, които не са преболедували или не могат да докажат това, както и за тези които не са си  поставили ваксина не могат да посещават обществени места без т.нар. зелени сертификати, издадени на база отрицателен тест за Ковид 19. Издаването им в Перник се оказа скъпо. Четири от големите лаборатории в града твърдят, че до тях не са достигнали от обещаните от правителството безплатни тестове. Цените им варират между 30 и 40 лева за бърз тест и около 100 за PCR. Времето за резултат е около 15-20 мин. при антигенните и по-дълго при PCR-ите
"Издаваме документ веднага, в случай че системата сработи", категорични са лаборанти и собственици на лаборатории.
В опит да разделят потеоците, желаещите да получат ценната бумага ще се редят на опашки с хората със симптоми в определен часови пояс на деня. Най-често по обяд, което прави почти невъзможно тестването на активно работещите. Само една лаборатория работи с предварително записване.
Проста сметка показва, че ако се налага човек да си вади сертификат за работа това трябва да се случва 2 или 3 пъти в седмица. Излиза, че на месец са необходими над 200 лева за зелената бумага, при най евтиния вариант, който важи за 48 часа.
Най-тежко и скъпо ще се окаже начинанието на онази не малка група от хора, за които ваксинацията не е опция заради заболяване или инцидент при минали ваксинации
 


Публикувана на 21.10.2021


0 коментара