info@glashatai.com 07:56 28.05.2022

Регистрираха случаи на необясним хепатит при деца


Регистрираха случаи на необясним хепатит при деца Източник на снимката: rilski.com

След съобщенията за остър хепатит с неизвестен произход при деца  Великобритания, подобни случаи бяха съобщени в Дания, Ирландия, Нидерландия и Испания, съобщиха от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
Регистрирани са и девет случая сред деца от една до шест години в американския щат Алабама, които са били с положителен резултат за аденовирус. 
Всички страни, съобщили за случаите, извършват разследвания. Засега точната причина за хепатита остава неизвестна. Във Великобритания, където случаите са най-много, специалистите мислят, че причината вероятно е инфекция, на базата на клинични и епидемиологични данни. 
Европейският център за превенция и контрол на заболяванията работи с екипите на всички държави, съобщили такива случаи, както и със СЗО и други ключови партньори. 
Случаи на хепатит с неизвестен произход при преди това здрави деца са съобщени за първи път на 5 април от Великобритания. Те са от Шотландия. На 12 април Великобритания съобщава и за 61 такива случаи в Англия, Уелс, Северна Ирландия, като повечето са при деца под пет години. Първоначално съмненията са за инфекциозен агент или излагане на токсини. Връзка с ваксина срещу COVID-19 не е идентифицирана. 
Източник: БТА

 


Публикувана на 21.04.2022


0 коментара