info@glashatai.com 10:11 15.06.2024

Очаква ни магнитна буря


Очаква ни магнитна буря Източник на снимката: НИГГГ

Очаква се да се формира магнитна буря през ранните часове на утрешния ден, 19.09.2023г. Това съобщиха от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН

Повишена слънчева активност бе наблюдавана между 14 и 16.09.2023г. Нейната кулминация настъпи с короналното изхвърляне на маса от активен регион AR3429. Изчисленията на NOAA показват, че потокът от заредени частици е с геоефективна орбита и ще навлезе в магнитосферата на Земята тази нощ. Вече се наблюдава повишаване на нивото на високо енергетични протони.

На слънчевия диск се наблюдават под формата на тъмни петна и няколко колонални дупки. Те изглеждат тъмни, защото са по-хладни и по-малко плътни региони от заобикалящата ги плазма. Тези „отворени“ структури на магнитното поле позволяват на слънчевия вятър да избяга по-лесно в Космоса, което води до относително бързи потоци, имащи по-голяма възможност да проникнат през магнитосферния щит на Земята. Тяхното присъствие показва, че през седмицата може да ни очакват и епизодични смущения на магнитното поле, причинени от евентуален високоскоростен слънчев вятър.


Публикувана на 18.09.2023


0 коментара