info@glashatai.com 19:08 23.02.2024

Мултивитамините подобряват паметта


Мултивитамините подобряват паметта Източник на снимката: miss7zdrava.24sata.hr/

Мащабно проучване потвърди, че добавките с мултивитамини подобряват паметта и забавят когнитивното остаряване при възрастните хора, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".
До 2060 г. всеки четвърти американец ще бъде на възраст с повишен риск от когнитивен спад и болестта на Алцхаймер, ако не бъдат предприети действия за опазване на когнитивната функция преди проявата на проблемите. Това показват данни на Асоциацията за болестта Алцхаймер в САЩ.
Широкомащабното национално изследване COSMOS на учени от Mass General Brigham проучва свойствата на кокосов екстракт и хранителни добавки с мултивитамини. Mass General Brigham е интегрирана система в областта на здравеопазването и медицинските изследвания в САЩ, обединяваща водещи болници в Масачузетс, САЩ. Резултатите от изследването са публикувани от специализираното издание The American Journal of Clinical Nutrition.

Други две публикувани по-рано изследвания в рамките на COSMOS също установиха положителен ефект от дневна доза мултивитамини.  Резултатите от новото, трето проучване, потвърждават трайни и статистически значими ползи за паметта и когнитивните способности от дневния прием на мултивитамини в сравнение с приема на плацебо.
"Когнитивният спад е сред водещите здравни притеснения за повечето възрастни хора и дневният прием на мултивитамини има потенциал като приемлив и достъпен начин за забавяне на когнитивното остаряване", каза водещият автор Чираг Вияс от Mass General Brigham.

източник:БТА


Публикувана на 20.01.2024


0 коментара