info@glashatai.com 11:49 15.06.2024

Ето какво да правим ако ни е лошо по време на магнитна буря


Ето какво да правим ако ни е лошо по време на магнитна буря

Движение, разходки, спорт и умерена физическа активност, съчетана с по-лека храна - това са основни съвети за преодоляване на последиците от магнитните бури, които връхлетяха Земята през изминалата седмица, съобщава bTV.
Според изследванията на няколко академии всеки втори човек усеща негативните последици на слънчевите изригвания.
Бурите влияят на електрическите импулси, които имат ключова роля за сигналите в мозъка. Освен промяна в кръвното налягане, магнитни бури могат да повишат новото на адреналина и да доведат до нарушения на кръвотока.
Възможни са и прояви на световъртеж, главоболие и мигрена с чувство на натиск в главата.
Различни изследвания, сред които и на учени от Кеймбридж, показват, че магнитните бури могат да причинят и депресия, безсъние и други здравословни проблеми.
Те влияят на мозъка, като причиняват повишена тревожност, влошават значително качеството на съня, както и апетита и концентрацията. При хора с различни хронични заболявания причиняват болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, потене и втрисане, се посочва в статия, публикувана в списание Journal of Affective Disorders.
Научните изследвания показват и че магнитните бури могат да повлияят и на температурата на тялото, храносмилането, хормоналния баланс и други.
При хора с висок риск за кардиоваскуларни заболявания магнитните бури могат да са катализатор за инфаркти и инсулти.
Учените съветват, когато има магнитни бури, да обръщаме повече внимание на приема на храна и течности - да се храним здравословно и да избягваме кофеина и алкохола, да увеличим количеството вода. Също така съветите са да се отдаваме на нежни упражнения, медитация, дихателни упражнения и да се доближим до природата.

Магнитните бури имат голямо въздействие и върху технологиите, причинявайки смущения в телекомуникационните системи по целия свят.

Те са явление, което се появява, когато на Земята достигат високоенергийни частици от слънчевия вятър. Тези частици взаимодействат с магнитното поле на Земята и причиняват промени в магнитното поле на планетата. НАСА ги описва като "взрив на енергия".
Магнитни бури от порядъка на тези, които се наблюдават в последните години – с индекс 5 и 6, не могат да влияят на технологиите.
Силно явление, което да засегне спътници, се е случило през 2003 г. Тогава в минимум 7 спътника са наблюдавани сериозни проблеми, свързани с контрола на техния полет.
Най-силната магнитна буря, ударила Земята на 11-ти май тази година, е с индекс над 9, което е много висока стойност. Според метеоролозите до края на месец май не се очакват силни магнитни бури.

 

ИЗТОЧНИК: focus-news.net


Публикувана на 22.05.2024


0 коментара