info@glashatai.com 11:27 15.06.2024

Д-р. М Христова: Работата ни изисква прецизност. Длъжни сме да създадем условия, промените в системата, да се случат по най-безболезнения начин


Д-р. М Христова: Работата ни изисква прецизност. Длъжни сме да създадем условия, промените в системата, да се случат по най-безболезнения начин
 • Д-р Христова, в последните няколко дни, в публичното пространство непрекъснато има информации за проблеми. Медиците от Пирогов бяха пред стачка, имаха резерви към договорът си с касата. Има ли подобен проблем на пернишка територия? Как са нещата с плащанията?
 • Договорите и допълнителните споразумения с болничните заведения на територията на РЗОК Перник са сключени на 17 май.  На базата на това, че има подписани договори и допълнителни споразумения и на базата на  това, че има отчетена дейност, включително и с финансово- счетоводна документация,  за месец април, на 27 май болниците си получиха парите за реализираните дейности за месец април. От тази гледна точка нещата са спокойни. Заслугата за това е на екипа на Районната здравноосигурителна каса. Колегите положиха много усилия за да се случат нещата. Екипите на болниците също положиха доста усилия.
 • Национален рамков договор така и не беше подписан, работите на базата на решение на надзорния съвет на Националната здравно осигурителна каса. Промени в системата така или иначе има. Какво е новото?
 • Промените в решенията на надзора са от 29 март и влязоха в сила на първи април. Те са свързани с това, че тази година лечебни заведения, и другите партньори на касата, които са били изпълнители по договори с нея до 31.март подписват допълнителни споразумения. Нови договори  има в частта за болнична помощ по клинични процедури. Те са нов елемент, който се плаща по здравна каса, както и амбулаторни процедури, по които работят болниците.
 • Клинични и амбулаторни процедури, казвате. С тези понятия като че ли пациентите не са се сблъсквали до сега?
 • Да, те са нещо ново. Амбулаторните процедури са нещо абсолютно ново в системата. Те са дейности, които се и завършват в болниците или в медицински центрове които имат легла за престой и наблюдение до 48 часа. Пример за подобна процедура е диализата. Тя се извършва за часове и не е необходимо пациентът да остава  в болницата.
 • А клиничните процедури?
 • Клиничните процедури са дейности, които се извършват в рамките на 24 часа. За системата те са четири, две от които са в отделенията по анестезиология и интензивно лечение. В зависимост от състоянието на пациента тези клинична процедура може да се извърши веднъж, два пъти или колкото е необходимо. Всяка от тях се заплаща.
 • Те  гарантирани ли са  или имат лимит?
 • Те са гарантирани. Гарантирани са също и дейности като раждания и диализа. Няма лимити. Заплащат се всички дейности на базата на преминали пациенти и отчетени дейности.
 • Всичките тези нововъведения, не са ли стрес за системата? Няма ли да се отразят на пациентите?
 • Да има доста нови неща. Налага се да ги осмислим и приведем в практическо изпълнение за много кратки срокове. Стремежът е не само да не се отрази на пациентите, но и да не го усетят. Мога да Ви уверя, че в Регионалната здравноосигурителна каса в Перник полагаме огромни усилия за това, в болниците – също.
 • Казвате, че полагате усилия, подчертахте и ролята на екипа си, за да няма сътресения в плащането,  не се ли обиждате от определението „чантаджии, които проверяват и глобяват”
 • Ами чувам го за първи път /усмихва се/
 • Така или иначе, отнасяте много хули, включително и за аминистрирането на системата, а обемът на работата ви не е малък
 • Страшно голям е . Работата изисква и огромна прецизност, защото от едната страна са здравословните проблеми на хората, от другата парите, които касата трябва да разплати или да не разплати. Няма нищо което служителите на касата да правят без това да е подплатено  с нормативни разпоредби или документи. Аз като ръководител на РЗОК- Перник и служителите сме длъжни да създадем такива условия, че всички изисквания и промени да се случат  по най-безболезнения  начин и да улесним процеса на функциониране на системата.
 • Кое е поредното предизвикателство?
 • Предизвикателства много. Предстои да нашите  партньори в доболничната помощ /общо практикуващи лекари, специалисти и лекари по дентална медицина/ да се отчитат само по електронен път. Това ще стане след 30 септември. В момента сме в гратисен период, в който те имат възможност да изпращат своите отчети по електронен път, използвайки системата и електронните си подписи или да ги носят на електронен или хартиен носител на място. В Перник повечето колеги вече се отчитат електронно. Останалите предстои да го направят. Всички те знаят, че ако имат проблем или затруднения или каквато и да било нужда от нашето съдействие, моето и на екипа на РЗОК, могат да разчитат на него.

 

Въпросите зададе Любомира Седевчева

 

 


Публикувана на 01.06.2016


5 коментара