info@glashatai.com 21:51 17.12.2018

Ето как празнуват Коледа по света


Ето как празнуват Коледа по света

 

 


 

Навсякъде по света, празнуват Коледа. Всяка страна си има свои традиции и обичаи, свои типични за празника ястия. Общото е, че всички тази вечер ще се съберат и ще си пожелаят здраве, благоденствие и добруване за себе си, за близките си за света около тях.

Коледата в Англия
В навечерието на Рождество Христово, децата закачат специално приготвени чорапи на леглото си или над камината в очакване на подаръците от Дядо Коледа. Традиционната коледна вечеря в Англия включва прословутата пълнена патица (или пуйка) и коледния пудинг, в който се пъха монета от 6 пенса. Сред най-интересните коледни ястия на англичаните е супата от костенурки.

Коледата във Франция
Още на първи декември, всяко дете получава картонен календар с 24 прозорчета, зад които се крие лакомство-изненада. В последните години тези календари са често срещано лакомство и в родните хранителни хипермаркети.

 Когато дойде Бъдни вечер, в много части на Франция, семействата поставя пънче в камините си, което гори чак до Новогодишната нощ. Жителите на европейската държава посрещат Коледа с прочути изискани ястия, сред които са пуйката с кестени, гъши пастет, миди и охлюви.

Коледата в Германия
По Коледа немските улици се изпълват с открити пазари, специално създадени за празниците. Освен подходящи подаръци на добра цена, там могат да се намерят прословутите немски вурстчета, коледни сладкиши и топли напитки (в това число вино и бира). Предвестник на Коледа е празника Свети Николаус на 6 декември, когато децата получават огромен брой лакомства. На 24 декември цялото семейство се събира пред трапезата отрупана с традиционни немски ястия за коледа - като се започне от печената пуйка с картофи и се стигне до традиционния сладкиш „Щолен“, който се приготвя месец по-рано.

Коледата в Италия
На трапезата на италианците  на Бъдни вечер типични са  рибните ястия - пържена риба, пушена сьомга, морски дарове и рибни салати. Така както ние спазваме традицията за 7 постни ястия, така те имат своя традиция - за 7 рибни ястия. Числото се свързва със седемте добродетеля в християнството - вяра, надежда, милосърдие, въздържаност, благоразумие, смиреност и справедливост.
На 25 декември рибното меню продължава, но този път допълнено с меса, „Панетоне“ (вид козунак) и много вино. Коледата в Италия се празнува дни наред. Подаръците на децата носи не Дядо Коледа, а самият Исус, докато всички спят.

Коледата в Австралия
Представите за коледно настроение в Австралия коренно се различават от тези в Европа и Америка. По това време на годината, в презокеанската държава е разгарът на лятото и летните отпуски. Температурите често надхвърлят 40 градуса, а познатата коледна украса е заменена от факли и свещи. Самото честване на празника става на открито, обикновено на плажа. Прекрасна традиция са импровизираните хорове, в които участват стотици и дори хиляди австралийци.

Коледата в Гърция
На Бъдни вечер гръцките традиции се доближават много до българските. Трапезата се нареждат постни ястия, сред които баници, ошав и сладкиши. Гърците спазват строг 40-дневен пост, който приключва на 24 декември. За Рождество Христово цялото семейство се събира на масата отрупана със салати, зелеви сърми, пити и ястия със свинско месо. На другата сутрин деца и възрастни откриват подаръци под елхата.

 


Публикувана на 24.12.2017


0 коментара