info@glashatai.com 10:34 15.06.2024

"Ало-ало" и само тук


За активизиране на телефонни измамници, ни предупреди читател. Замисляли ли сте се защо този род престъпления процъфтяват на нашата територия. Не, не е само защото сме лековерни. Лапни шарани може и да сме, но едва ли повече отколкото людете в други страни. И едва ли е, защото сме привързани към близките си. Родовите ни връзки са силни. Вярно е. Обаче, не съществува някъде по света майка, баба, баща, които да не обичат децата си и да не се притесняват за евентуална беда, около тях.
Слаба разкриваемост, ще рече някой и никакви осъдени, би добавил друг. Е правилно. Въпросът  за законодателността и на ефективността на правоохранителните служби е важен и има своето си място в аргументите.
Но причината, онази голямата е друга.Вихърът от този род измами се корени в манталитета и народопсихологията ни. Не малка роля играе и повсеместно разцъфтяващата корупция. Я някой да си представи, че длъжностно лице или доктор в Германия, Австрия или друга страна ще поиска директно пари на ръка и то така явно както това се случва тук. Е няма как, нали! Понякога, не рядко, българинът е склонен да си плати под масата, без дори някой да му е споменал за финикийски знаци. Хей така за всеки случай. При това положение, нали не очаквате немската, австрийска или английска баба да повярва на ало- измамници. Но българска- със сигурност ще се хване.

Л. Седевчева

 


Публикувана на 25.01.2015


0 коментара