info@glashatai.com 10:54 15.06.2024

Каква диета да изберем: без въглехидрати или без мазнини


Каква диета да изберем:  без въглехидрати или без мазнини Източник на снимката: aroma.bg

В сезона когато сме натрупали по няколко килограма повече и се стремим да ги намалим, все по-често се питаме каква диета да изберем. Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати

Съветите на диетолози за намаляване на телесното тегло често са свързвани с по-малка консумация на мазнини или въглехидрати, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Но коя опция да бъде избрана?

Ново изследване показва, че двата хранителни режима са еднакво ефикасни. Генетичният профил и метаболизмът на инсулина не са фактори, за да може едната опция да бъде предпочетена пред другата.

"Чували сме истории за някои хора, които се подложили на диета и постигнали значими резултати, докато други, които приложили същата диета, нямали успех“, заяви Кристофър Гарднър от Станфордския университет в Калифорния. „Причината е, че сме различни. Едва сега обаче започваме да разбираме това разнообразие".
Изследването обхванало 609 души на възраст между 18 и 50 години, 57 процента от които жени. Участниците били подложени 1 година на беден на мазнини или беден на въглехидрати хранителен режим.

Загубата на телесно тегло била средно 5,9 кг във всяка от двете групи. Някои отслабнали много - до 27 кг, докато други напълнели - до 9 кг. Учените не открили връзка между хранителния режим и значимата загуба на телесно тегло.
"Що се отнася до промяната на телесното тегло, нямаше разлика между бедния на мазнини и бедния на въглехидрати хранителен режим", отбелязаха те.

Източник: БТА


Публикувана на 22.02.2018


0 коментара