info@glashatai.com 20:31 21.04.2024

Дадоха старт на XIII Международен конкурс за млади музиканти


Дадоха старт на XIII Международен конкурс за млади музиканти Източник на снимката: ГЕРБ-Перник

С пленяващи изпълнения на миналогодишните победители тази вечер беше открит XIII Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Впечатляващата музикални палитра накара залата да затаи дъх и бурно да аплодира талантливите деца.
Музикалната надпревара събира 145 млади таланти от България, Македония, Италия и Литва, които ще премерят сили в три раздела - струнни инструменти, пиано, духови и ударни инструменти.
Организатори на събитието са община Перник, Двореца на културата и Обединената школа по изкуства към културната институция.
 Изпълненията ще бъдат оценявани от жури, с председател Райчо Христов - диригент на пернишкия камерен оркестър "Орфей" и на студентския оркестър в НМА "Проф. Панчо Владигеров". В състава на журито влизат преподаватели от НМА и НМУ „Любомир Пипков”. За провеждането на конкурса не са използвани общински средства Участниците плащат такса от 40 лв., с която се покриват разходите по организацията. Конкурсът показа устойчивост и се утвърждава като една от най-авторитетните музикални изяви, заяви още Фетфов. Победителят ще получи парична награда в размер на 500 лева. За първи път тази година, три награди ще връчи и институт „Сервантес”. Те са за изпълнение на испанска и латиноамериканска музика. Закриването на проявата ще бъде на 29 април с гала концерт на лауреатите.

 


Публикувана на 27.04.2018


0 коментара