info@glashatai.com 19:03 25.06.2024

Откриха еврейска плоча в Брезник


Откриха еврейска плоча в Брезник Източник на снимката: ГЕРБ-Перник

Откриха еврейска плоча в Брезник Тя е в чест на всички български евреи, полагали принудителен робски труд в пясъчната кариера в „Главан“ в периода 1941 – 1944 година. Инициативата е на Организацията на евреите в България „Шалом“ и е част от Националната програма за отбелязване на 75 години от спасяването на българските евреи от изпращане в лагерите на смъртта и почитане на паметта на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, депортирани в нацистките лагери. Полагането на робски труд в еврейските трудови дружини, които включват трудовите групи, е известно на световната общественост и се оценява като една от най-жестоките репресивни мерки по Закона за защита на нацията.

Принудителният робски труд няма място в цивилизования свят. Законът за защита на нацията е ограничавал възможността на българските евреи да работят и да се реализират професионално и прокарва начини те да бъдат експлоатирани. Отнето им е всичко. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на откриването на паметна плоча в местността „Главан“ край Брезник.


„За първи път в България се открива плоча, която засвидетелства, че е имало трудови лагери, където са нарушавани човешките права“, посочи Цветанов. „Благодаря на организацията „Шалом“ за това, че непрекъснато засилваме връзките помежду си и показваме каква е силата на приятелството между българските евреи и всички наши сънародници“, каза още Цветанов.

Официални гости на събитието бяха още областният координатор на ПП ГЕРБ-Перник Вяра Церовска, зам. – министърът на външните работи Георг Георгиев и депутати.

„Днес сме се събрали да открием мемориален знак в памет на евреите, полагали робски труд в тази местност. Евреите тук са работили в нечовешки условия. Община Брезник е съпричастна към всички страдания, които е преживял еврейският народ“, заяви на свой ред кметът на Брезник Васил Узунов.

„Днес стоим на земята, която преди 75 години беше напоена с кръвта на всички тези евреи, позорно принудени да строят мостове, пътища и сгради далеч от своите близки“, бяха думите на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом” д-р Александър Оскар. Той бе категоричен, че историята трябва да се разказва в нейната цялост без да се спестява нито едно обстоятелство.


Публикувана на 11.05.2018


0 коментара