info@glashatai.com 06:16 23.07.2019

Интересна изложба с експонати подарени от Хенри ван дер Кроон подредиха в Музея


Интересна изложба с експонати подарени от Хенри ван дер Кроон подредиха в Музея

Интересна изложба с част от личната колекция на покойния президент на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон подредиха в пернишкия музей. В края на земния си път колоритният барон подари на Перник над 540 предмета, които се сухраняват в музея

Изложбата е под наслов „Да споделиш маскарада" , а сред експонатите са малтийски рицар - талисман на карнавала в Малта, униформите на адютантите на принца на карнавала в Амстердам, кукли, изобразяващи словенски маскарадни персонажи и др. Показан е и портрет на Кроон върху дърво, изработен в Словения, както и неговата фестивална шапка

В памет на Кроон  Община Перник изработи и паметна плоча, която също е част от изложбата. Тя е от черен мрамор, а надписът върху нея гласи „В памет на големия приятел на Перник барон Хенри ван дер Кроон"

 „Има личности и събития, които променят историята не само на един град, но и на един цял регион , такова събитие за нашия град е фестивалът Сурва. За проекта му са работили изключително много хора, за да бъде той толкова пъстър , завладяващ и магнетичен. Това са хора, които са и сега сред нас и с техния труд автентичният обичая влезе в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно изключително авторитетно признание за Перник". С тези думи кметът Вяра Церовска приветства авторите и гостите на изложбата в музея.

„Един от любимите герои на Перник, който внесе още повече колорит в нашия град и направи събитието със своето присъствие още по –живо , авторитетно и признато е Хенри ван Дер Кроон. С уважение към неговата личност ние изработихме тази паметна плоча , която ще бъде поставена на специално място. Хенри ван Дер Кроон безкрайно обичаше Перник и перничани , неслучайно в годините назад той е избран за почетен гражданин на Перник", припомни кметът Вяра Церовска.


Публикувана на 22.01.2019


0 коментара