info@glashatai.com 09:16 22.02.2020

Само в Глашатай: "голямата тайна" на тридневната еко тупурдия за чист въздух


Само в Глашатай:

Утре в Перник стартира тридневен фестивал за чист въздух. На пръв поглед екологичната проява изглежда на място имайки предвид,  еко ужасът, в който напоследък живеят перничани: въздухът мине не мине и замирисва кога на кабели, кога на нещо друго, а реката всеки ден с нов цвят, тече. Та на този фон проява, организирана от голяма еко организация и местна такава си изглежда съвсем на място. Впечатление правят две неща: oт една страна  случайното съвпадение на времето, в което гръмна новината, че италианската столица има намерение да кара боклукът си в България и от друга помпозността на проявата. В рамките на три дни предстои да  се случат изложба, прожекция на филм, велошествие, пиеса, специален климатичен влаков вагон, който ще пътува сутрин и вечер между София и Перник и голям концерт на Рут Колева и Ицо Хазарта.

Всичкото  това ни даде основание да попитаме колко струва цялата тази тупурдия с и по- важното кой ще плати сметката.
Ето тук  ще вземе да се окаже разковничето. Цял ден организаторите не можаха или не пожелаха да отговорят. Та ето я "голямата тайна". Простичка  сметка показва, че хонорарите на звезди като Рут Колева и Ицо Хазарта пеят за хиляди левове, като първата цифра на сумата далеч не е най-ниската възможна. Озвучаването, което изискват артисти от този ранг също е в хиляди.  Сцената и тя. Видео стената за прожекция никак не е безплатна, в пиесата и изложбата също има вложения. Апропо и  еко влак щял да пътува от столицата към миньорския град сутрин и ще се връща вечер В него вероятно  организаторите ще си водят допълнително публика, че перничани я излязат, я не. Та и този еко вагон на влака може да е безплатен за пътуващите, но сметката и там ще трябва да бъде платена, че и пътуващата публика може би ще е  стимулирана.  Та … простичката аритметика показва, че ако не няколко  десетки хиляди левове,  то със сигурност сумата ще е пет цифрена. Фактът, че  въпросът ни не получи отговор е смущаващ. Тревожена е и липсата на информация за произхода на  финансирането

Дано  зад идеята да „привлече вниманието към бъдещото развитие на известния миньорски град след въглищата, благодарение на новите технологии и в частност — възобновяемата енергия.”, каквато е целта на проявата И зад красивото твърдение на организаторите , че „осигуряването на електро- и топлоенергия за града е достъпно и възможно и без жителите да правят тежкия избор между въглища и отпадъци като основно гориво” не се прокрадват нечии инвестиционни намерения, последствията от които да берат всички перничани.


Публикувана на 10.10.2019


0 коментара