info@glashatai.com 20:56 30.07.2021

14 намериха смртта си по пътищата в пернишко от началото на годината


14 намериха смртта си по пътищата в пернишко от началото на годината Източник на снимката: областна администрация-пресцентър

От началото на годината 14 са загиналите по пътищата в пернишко, а  ранените - 74. През изминалата година са загинали деветима, а броят на ранените е 48.

За поредна година Областна администрация - Перник се включва в отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. 

Той е избран с решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 2005 година и се чества всяка трета неделя на месец ноември. През 2019 г. календарният ден за възпоменание е 17 ноември и ще премине под мотото: "Животът не е резервна част".

"Заедно с нашите партньори от Сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Перник и Областния съвет на Български Червен кръст, се обединяваме около инициатива не само с национално, но и световно значение. Ежегодно, в резултат на инциденти по пътищата, стотици хора губят живота си, а хиляди са с тежки наранявания. Значителен е броят и на пострадалите с увреждания за цял живот. Това ни задължава да насочим общественото внимание към проблема и до голяма степен да му противодействаме. Както шофьорите, така и пешеходците, трябва да проявяват необходимото внимание, толерантност и разбиране. С отбелязването на този ден се обръщаме с уважение и респект към всички, които участват в „ликвидацията" на последствията от пътнотранспортните произшествия: служителите от бърза медицинска помощ, лекарите, медицинските сестри, служителите от полицията, пожарникарите, консултантите и другите работници, които всеки ден се сблъскват с бедствията, причинени от пътни инциденти и изпитват върху себе си тяхното влияние", сподели областния управител Ирена Соколова на нарочна пресконференция.

По инициатива на губернатора, на 17 ноември, доброволци от БЧК - Перник ще се включат в раздаването на рекламни материали на кампанията в централната част на областния център. Информационни листовки ще бъдат разпространени и в останалите общини от региона. 

Малко преди 10:00 ч., в неделя, в храм "Св. Иван Рилски" ще се проведе заупокойна молитва в памет на жертвите от катастрофи и молебен за здраве за запазване живота на хората, които участват в движението.

В самия ден от сектор "Пътна полиция" ще продължат дейностите си по втория етап от акция "Зима", провеждащ се в периода 13-20 ноември. 

Освен за цялостната техническа изправност на автомобилите и оборудването им със зимни гуми, контролиращите органи ще следят поведението на пешеходците на пътя и реакциите на шофьорите. 

Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените, и заболелите при ПТП и от замърсяването на въздуха, е непоносимо висок. Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП.

 


Публикувана на 15.11.2019


0 коментара