info@glashatai.com 11:10 08.08.2020

Гавра с народната музика и бедствието на перничани


Гавра с народната музика и бедствието на перничани

Бедствието, в което попаднаха перничани в 21 век да нямат вода роди редица бисери, анекдоти, и крилати фрази. Къде по-успешно, къде не хората опитват да погледнат с хумор на сполетялата ги трагедия. И докато едни имат вода по няколко часа на ден, а при други живителната течност  липсва с дни, докато прокуратурата търси виновниците, а местна и централна влсат мислят как да се справят с положението, така че то да не вземе животи, се намират хора, които за петте минути слава и някой и друг изкаран лев отгоре се изгавриха с хората, с трагедията им, с ценностите и културата им.
До днес си мислех, че върхът на глупостта  е нещо средно между ироничен репортаж и телевизионна автореклама на небезисвестен перничанин, който се появи по една от националните медии, разлитайки се с туба мръсна вода и разказвайки дваж по-мръсен и гнусен виц. Не, че нещо, всеки има право да се излага колкото иска и може, ама за декор беше ползвана една от галериите в града. Това вече е проблем. Сериозен. Не бива да се омаскаряваме на фона на изкуството и местата, които го приютяват. Мнение на много перничани.

Днес достигнахме нов връх на нелепостта и пошлостта по темата вода и липсата и. Появи се  поредната пошла чалгарщина. И подобно на всяка чалгарщина превзе нет-а. Няма лошо, човек да трупа популярност и пари как и колкото може. Отвратителното в случая е  че това се случва на фона на българска народна музика. Ползването и за да очовечи  анемичните  писания по толкова болезнена тема е гавра. Гавра с трагедията, гавра и с музиката, съхранила ни през вековете .

 И ако това е израз на простота, от която някой добре си е направил сметката, то по-долното, гнусно и отвратително е  прокламирането на въпросното нещо като нов химн на града. И големия кеф с който част от публиката го приема Вицовете за този град не са случайни, факт. С тези разбирания, обаче, май си заслужаваме съдбата. Това е жалко. Много жалко


Публикувана на 13.12.2019


0 коментара