info@glashatai.com 02:48 13.06.2021

Какво представлява откритата във водата Ешерихия коли и какви са последиците при заразяването с нея


Какво представлява откритата във водата Ешерихия коли и какви са последиците при заразяването с нея Източник на снимката: media.framar.bg/

Както Глашатай вече писа ВАЖНО! Вече има места където водата е заразена с ешерихия коли

Escherichia coli е грам-отрицателна бактерия, бацил, който обитава долния чревен тракт на топлокръвните организми, включително и човека. Съществуват много видове E. coli, повечето от които не са опасни. Инфектирането с enterohemorrhagic E. coli (EHEC), един от видовете, причинява диария, което само по себе си е опасно, заради риска от силно и фатално обезводняване на организма.
При някои заразяването с този вид бацил може да доведе до симптоми на анемия, бъбречна недостатъчност и дори до фатален изход при нелекуване. Има щамове E. coli, които причиняват инфекция на уринарния тракт, пише www.puls.bg

Заразяването с E. coli се осъществява посредством животински и човешки екскременти. Това включва и консумация на хранителни продукти и вода, които са заразени с бактериите.
E. coli може да попадне в месото и в млякото и съответно млечните продукти, както и при плодовете и зеленчуците
Водата също може да съдържа E. coli, ако екскременти попаднат в източника или по пътя на доставянето й. Рискът е съществен, ако пречиствателната станция и хлорирането на водата не отговаря на нужните стандарти. Заразяването е възможно и при плуване в замърсен басейн, бил той естествен или изкусвен.
E. coli може да се предаде и от човек на човек или битови вещи при недобро спазване на личната хигиена.

Симптоми на инфектиране
Един от симптомите на заразяване е наличие на кръв в изпражненията при диария. Силните стомашни болки, гадене, повръщане, са най-честите оплаквания. Някои заразени обаче не отчитат подобна симптоматика. Децата са по-предразположени на тези оплаквания.
Дискомфорт се отчита от 3-4 ден след инфектирането с бактериите. Обикновено състоянието отшумява за седмица. Някои въобще не осъзнават, че са прекарали инфекция.
Инфекцията с  E. coli обаче може и да усложни здравословното състояние на засегнатия. Признак за това са: повишаване на телесната температура, бледа кожа, посиняване на кожата, слабост, отделяне на малко количество урина.
 Лечението

Лекарят поставя диагноза въз основа на анамнезата при консултацията. Възможно е да назначи изследване на фецес за E. coli.

Обикновено инфекцията преминава от само себе си. На болния се препоръчва удобство и спокойствие, и задължително прием на много течности, като те трябва да се поемат на глътки и много често. Опасното при инфекцията е да се допусне дехидратиране на организма. Особено внимание следва да се обърне на децата, възрастните и хронично болните.

За оздравяването от значение е да не се взимат медикаменти срещу диария или антибиотици. Тези лекарства по принцип потискат перисталтиката на червата, което означава, че тялото ще абсорбира повече от токсините, отделяни от бактериите. По принцип наличието на кръв в изпражненията при диария насочва за инфектиране с E. coli. Терапията следва да се определя от лекаря, а не да се самоназначава.

При някои рискови групи инфекцията може да доведе до сериозни усложнения като заболяване на бъбреците и кръвта, което да наложи преливане на кръв или диализа. Диализата се извършва с цел освобождаване на вредните продукти от кръвта при проблем с бъбреците.


 Източник: https://www.puls.bg


Публикувана на 24.12.2019


0 коментара