info@glashatai.com 09:17 14.07.2020

"Таралежите" получиха подкрепата на властта


Източник на снимката: facebook

Програмата "Таралежи" получи подкрепата на властта в Перник. Това стана ясно на пресконференция, организирана от организацията-обучител. Както Глашатай вече писа, около програмата се развиха бурни дискусии.
На днешната проява, организирана от обучаващото НПО присъства зам. кметът Стефан Кръстев. Той заяви, че Община Перник застава плътно зад екипа на Седмо училище и фондацията, която провежда обучението. Кръстев се обяви "против разпространяването на фалшиви новини и сензации и поздрави фондацията обучител и ласкаво им благодари им за всичкото добротворчество"

Началникът на местното Регионално управление по образование Ваня Коконова беше изпратила писмо, в което заявява, че "не възразява да се проведат оставащите още две семинарни занятия по програмата, но в присъствието на експерт от РУО. За участието в програмата родителите на децата са подпсали информирано съгласие.

Програма "Таралежи“ е за деца на възраст от девет до единадесет години –насочена към превенцияи намаляване на всичкиформи на насилие и експлоатация над деца.  По нея пилотно участват шест училища в Югозападна България, където се цели чрез интерактивно обучение ученици от начален курс да повишат осведомеността и разбирането си за това как те могат да се предпазят от всички форми на насилие,включително сексуално насилие и експлоатация.Основните цели, които си поставя обучителната програма са подрастващите да могат да идентифицират ситуации, в които те могат да бъдат застрашени от злоупотреба; да разберат, че могат да кажат „не“, ако не се чувстват добре в дадена ситуация; да идентифицират доверен възрастен, на когото могат да разкажат неприятна за тях ситуация
По отношението на разразилата се дискусия за рисуването на полови органи, обучаващите признаха, че това се е случило "Децата нарисуваха момче и момиче. Така, както имаме нос, уста, имаме и полови органи и те са различни", отговори Екатерина Велева


Публикувана на 14.02.2020


0 коментара