info@glashatai.com 11:08 20.04.2021

Коронавирусът в Италия: какво направиха и какво пропуснаха италианците


Коронавирусът в Италия: какво направиха и какво пропуснаха италианците Източник на снимката: М. Коцева

Мария Коцева е българка, живееща от години в северна Италия. От седмици тя живее с мерките за овладяване на Ковид 19 и прие да разкаже за промените, които носят те

Здравейте, Мариия! Как сте?

Здравейте, добре благодаря! Като под карантина, както и всички живеещи в Италия.

Вие живеете в северна Италия от години? Къде Ви намирам?

У дома съм От дълги години живея в Северна Италия, регион Пиемонт, в град Ивреа, на 45 км от Торино.

 Страната е блокирана, болните са много. Как се промени живота Ви в последните три седмици?

Както знаете, Северна Италия е най-засегната от епидемията от новия коронавирус в момента. Все пак в моя регион Пиемонт към 12 март има „едва“ 580 установени случая на заразени с новия коронавирус, в сравнение с 8725-те заболели в съседния нему регион Ломбардия напр.

Как се стигна до там? Властите ли сбъркаха, самите италианци ли?

Към 21 февруари започнахме да получаваме тревожни новини по медиите за случващото се в северната област Ломбардия, за т. нар. Пациент 1, 38–годишен мъж от малкия град Кодоньо. Като че ли в началото не всички се разтревожихме достатъчно. Властите предупредиха хората да избягват струпванията и да вземат нужните мерки за ограничаване на заразата. Именно тогава се провеждаха редица известни карнавали в Италия, като този във Венеция и в моя град, известен с портокаловите си битки. На 20 февруари бе т. нар. Дебел четвъртък, когато много италианци се веселят маскирани по улиците. В моя град имаше хиляди такива хора, но тогава нямахме усещане за опасност. На 23 февруари, неделя, в Ивреа се проведоха известните портокалови битки, на които се стекоха хиляди хора, живущи извън града. На края на деня стана ясно, че карнавалът е прекратен, подобно на този във Венеция. Това бе голям удар за всички, понеже от 19 век насам карнавалът в Ивреа е бил прекъсван само 3 пъти. Хората бяха ядосани, огорчени, но и разтревожени от създалата се ситуация с коронавируса.

Нямаше ли „съпротива”?

Имаше разбира се. Някои от тях разкритикуваха остро в социалните мрежи закъснелите мерки на властите, които бяха позволили струпване на хора. Въпреки това не всички взеха на сериозно ситуацията, т.к. в следващите дни животът си течеше както обикновено – хората ходеха по магазини, супермаркети, излети, заведения. На 4 март се взе решение да се затворят училищата и университетите до 15 март в цяла Италия, а не само в Северна. Това показва, че властите не си дадоха веднага сметка за размера на бедствието. В града ми имаше известна паника, защото хората изкупиха защитните маски, дезинфекциращите гелове за ръце, имаше големи тълпи и в супермаркетите въпреки предупрежденията да се избягва струпването на хора. На 9 март цяла Италия бе поставена под карантина поради главоломното нарастване на броя на жертвите и заразените. Гражданска защита обяви, че към 18 часа на 12 март в Италия вече има 12 839 заразени (от които 1153 в реанимация), 1016 починали и 1258 излекувани. Това постави под голям натиск болниците в страната, а местата в реанимацията в много от тях не стигат. Не мисля, че някой си е представял такива цифри за толкова кратко време. Особено обезпокоително бе бързото им нарастване, напр. между 11 и 12 март бяха починали почти 200 човека и имаше най-големият брой заразени – 2249 човека само за 24 часа! По социалните мрежи, по телевизията и радиото постоянно се въртят клипове с ВИП персони, които напомнят на всички да си стоим у дома. Заедно с това се повтарят съвети как да избегнем заразата, напр. да си мием често и продължително ръцете, да стоим от другите на поне метър разстояние, да излизаме само при крайна необходимост (от 10 март се изисква попълването на декларация с целта на излизането и при неверни твърдения те грози до 3 месеца затвор или глоба до 206 евро). Повтаря ни се да си стоим у дома и да избягваме социалното общуване. Напомня ни се колко уязвими са хората над 65-годишна възраст и се приканва те да не излизат въобще. Има възможност да им се донесат покупките и лекарствата директно у дома.

Как реагираха гражданите на тази ситуация? А властите?

Аз лично съм доста притеснена, както и много мои приятели и познати. Виждам обаче, че има доста хора, които не си дават сметка за случващото се, отдават го на масова истерия и не следват препоръките на властите. За мен това е истинска безотговорност! Откакто сме под пълна карантина, чувам за доста санкционирани от силите на реда хора, което ме кара да мисля, че за съжаление на доста италианци им липсва самодисциплина. Мисля, че властите се стараят да овладеят ситуацията, доколкото е възможно и Премиерът направи невиждана в историята на Италия стъпка, като постави 60-милионното и население под пълна карантина. Въпреки адмирациите ми обаче считам, че тази стъпка позакъсня и ситуацията можеше да се овладее на много по-ранен етап. Властите не действаха твърдо, а постепенно, което доведе и до влошаването на положението. Все пак в момента се мисли какво конкретно да се направи, за да се подпомогнат хората в нужда, напр. търговците и работещите, самотните стари хора и др. Вчера италианското правителство посрещна делегация от китайски лекари, които освен опита си ще предоставят на страната хиляди защитни маски, облекла и вентилатори. Много ВИП персони дариха големи суми на болници в Милано и в Рим напр., провежда се и кампания за набиране на дарителски средства за закупуване на медицинско оборудване. В Италия освен това има възможност за пазаруване онлайн, което е доста улесняващо. Предлага се и безплатно доставка на лекарства и на продукти на нуждаещите се.

Как преминава един Ваш ден? В семейството Ви има човек, който е в т.нар. уязвима група.

В момента моето семейство (състоящо се от съпруг и майка) е у дома в Ивреа. Майка ми е със сърдечно заболяване и на възраст, т.е. попада в рисковата група и не излиза въобще през деня, а се разхожда на терасата. Излизаме вечер, когато няма хора, за да кратка разходка пред нас. Съпругът ми работи от дома (което препоръчвам, ако е възможно) и излиза само веднъж седмично, за да набави хранителни продукти за цялата седмица

В момента тук в България вече са обявени извънредни мерки? Учениците ще учат дистанционно

И тук учениците учат дистанционно и на места не е добра интернет връзката, но много ученици и студенти са минали на онлайн обучение, има и защита на дипломни работи

Вие  сте българка и познавате родния манталитет. Посъветвайте сънародниците си, все пак преживявате ситуацията в пълната и тежест

                Съветвам българите да подходят трезво към ситуацията, въпреки че най-естествената реакция е паниката.  

• Избягвайте струпванията на хора!

• Затворете старите хора у дома, защото те са най-изложени на опасност! Не им позволявайте да се срещат с други хора и с малките си внуци, които прекарват леко болестта, но за сметка на това могат да заразят близките си и това да бъде фатално за тях.

 • Мийте често ръцете си и не докосвайте лицето си с немити ръце (което често правим неволно).

• Нека само един член на семейството да ходи до аптеката или до супера веднъж седмично, като се старае да спазва минимун 1 метър дистанция от всички.

• Ако ви се наложи да излезете, стойте поне на 1 метър разстояние от другите хора (в Италия това е изискването в аптеките и супермаркетите. От 12 март затвориха всички останали магазини).

 • Стойте си у дома! Не позволявайте заразата да се увеличи поради безотговорното ви поведение, защото така само ще утежните здравната система на страната си, на което съм свидетел в момента в Италия. Само с отговорното съдействие на всички ситуацията може да бъде контролирана.

Спазвайте правилата! В противен случай последствията наистина са трагични. Повярвайте! Само за последните 24 часа болестта погуби 250 човека

интервюто взе :Л. Седевчева

снимки: М. Коцева


Публикувана на 13.03.2020


0 коментара