info@glashatai.com 09:50 20.04.2021

Как Ковид 19 ражда слухове и защо


Как Ковид 19 ражда слухове и защо

Информацията е сила. Там където я има, го има и спокойствието и трудно се раждат слухове, а паниката ако нелипсва, то тя сведена  до минимум. Настоящата извънредна ситуация на световна пандемия от Ковид 19 потвърди това с пълна сила. Когато се касае за здраве:физическо и психическо боравещите с нея трябва да са внимателни, защото тази част от информацият е е най-чувствителна . На национално ниво хората се справят с регулярни брифинги, като по учебник . Да. Така се прави, когато има криза. Казва се точно и ясно и най-вече веднага истината. Не се мълчи, не  се отрича проблемът. Не се замита. Не се изпуска контролирано през платени медии .

По места и конкретно в Перник ситуацията също е за учебник, в категорията- така не се прави. Информацията липсва, намирането и е предизвикателство, а телефонните позвънявания към отговорни институции- често глас в пустиня. Това касае не само моментът с коронавируса, това се слува винаги когато има проблем, някакъв. Сега обаче поведението на отговорни институции и техните PR-и започва да ражда особено уродливи плодове Ако не беше сериозността на положението, човек можеше да се забавлява с тях.

 Вчера на оперативен щаб в Перник шефка на местно здравно заведение се оплакала, че някакво си писание някъде си довело до паника в болницата, която тя оглавява.  PR-ът пък изнесъл инфото, така че ако някой не е видял въпросното писание да направи необходимото да го намери и да се усъмни във всичко и да започне да си задава въпроси. Защо това се случва е въпрос на който няма професионален отговор. Защо въпросният колега наместо да прави проблем от  няма нищо не е овладял ситуацията комуникативно не е ясно. Факт е, че днес всички се питат там има ли заразени, правят ли се тестове, какво точно се случва.
От друга страна ако наистина едно писание може да всее смут и напрежение в болница това означава, че там комуникацията между персонал и персонал и пациенти липсва, доверието го няма, а всички дружно са станали толкоз плашливи, че не вярват на очите си. Или че имат достатъчно време да четат и да се занимават със слухове.
Втора екзотика на тема на местно ниво  лъсна днес в социалните мрежи,  когато кмет на малък град си позволи да качи на стената на профила си  питане на гражданин за болни хора, каквито всъщност липсват. Постът стои часове наред. Защо? Каква е целта? Все въпроси без отговор


Публикувана на 14.03.2020


0 коментара