info@glashatai.com 10:05 20.04.2021

Минута мълчание за кмета Чолев


Минута мълчание за кмета Чолев

С минута мълчание в памет на починалия кмет на Перник Борис Чолев започна днешното заседание на общинския съвет Чолев си отиде малко преди да навърши 90 години

По време на трите му мандата като кмет е направено много за благоустрояването както на града, така и за съставните села. На 28 юли 1979 г. е приет нов общ градоустройствен план. Завършена е сградата на ОНС-Перник / сега в нея са настанени Областната и общинската управи/, премахнат е ж.п. надлез непосредствено до завод “Струма” и е облекчено движението, завършен е обходния маршрут “Север”, извършена е реконструкция на водопроводната мрежа и са асфалтирани улици в кварталите “Изток”, “Драгановец”, “Байкушева махала”, в много от съставните села, разширена е ул. “Струма”, подобрено е водоснабдяването на съставните села. През 1982 г. тържествено е открит мемориала “Борбите на пернишките миньори против капитализма” и е завършено оформянето на централния градски площад, предадени са за експлоатация сградите на Пионерския дом /сега Център за работа с деца/, Х-то основно училище с 28 класни стаи. В експлоатация са въведени обходните магистрални участъци Даскалово-Студена и Даскалово-Хумни дол, с което е изведена голяма част от автомобилния поток извън жилищните квартали. Разраства се жилищното строителство за задоволяване нуждите на увеличаващото се население – построени са жилищни блокове с обща разгъната площ над 38 000 кв. м в кварталите “Изток”, “Мошино”, “Тева”, “Иван Пашов”, “Проучване”. Топлофицирани са по-голяма част от жилищните блокове в кварталите “Мошино” и “Изток”. Подобрено е търговското обслужване с откриване на повече от 40 нови магазини и 3 супермаркети.

През 1982 г. се поставя началото на честване “Ден на града” на 19 октомври, като продължение традицията на Минния празник. През 1977, 1980 и 1985 г. са проведени VI, VII и VIII Национален фестивал на сурвакарските и кукерските игри. В рамките на фестивала през 1980 г. е проведена Национална изложба-конкурс за детски рисунки със сурвакарска и кукерска тематика. На този фестивал е отбелязано най-голямо участие – 27 мъжки и 8 детски групи от Пернишки окръг и 36 групи от 17 окръга на страната, като броя на участниците надхвърля 3 000. На фестивала през 1985 г. за първи път има международно участие – пристигат карнавални групи от Унгария и Чехословакия.

През 1979 г. в чест на 50-та годишнина от обявяването на Перник за град по северния склон на Голо бърдо е пусната в експлоатация първата в България изкуствена ски писта за целогодишно използване. Тя е оборудвана със ел. осветление и два ски-влекове.


Публикувана на 02.03.2021


0 коментара