info@glashatai.com 14:28 14.05.2021

Показват "Родопска сватба" пред брезничани


Показват

Регионалният исторически музей / РИМ / в Пазарджик гостува в Брезник с изложбата " Ела се вие, превива", или "Родопска сватба". Експозицията се открива утре в залата на бившия военен клуб в града, съобщиха от Общинския исторически музей в Брезник.
Изложбата е подредена от дългогодишния етнолог Вася Гергинова и уредника Мария Зангерова. С над 240 оригинални вещи от фонда на РИМ - Пазарджик те пресъздават атмосферата на най-важното събитие в човешкия жизнен цикъл - създаването на семейство и бъдещо потомство. Експозицията връща в света на отминалото време на населението в част от Западните Родопи, които обхващат районите около градовете Велинград, Ракитово, Костандово, Пещера, Брацигово, Сърница и Батак.
Богатата сватбена обредност на родопското население, което е с християнско и мюсюлманско вероизповедание следва структурата на общобългарската сватба. Годежът е първа стъпка към събирането на младите, следват приготовленията в седмицата преди сватбата, обичаите и обредите в дома на булката и посрещането й в къщата на младоженеца, първата брачна нощ, последвана от пъстро /шарено хоро/ и "блага ракия", също и обредно въвеждане в домакинския труд на новото семейство.
Могат да се видят и непоказани досега обичаи, практикувани от мюсюлманското население: "писване на никях" - даване съгласие пред ходжата и свидетели; "къносване" на булката вечерта преди сватбата; "тельосване на гелината".
Експозицията ще остане в Брезник до края на юни.


Публикувана на 28.04.2021


0 коментара