info@glashatai.com 01:50 27.06.2022

По традиция брезничани ще се веселят три дни


По традиция брезничани ще се веселят три дни

Брезничани ще спазят традицията и ще празнуват традиционния си събор на Видовден в края на седмицата. Празникът ще бъде три дни. Той  се провежда от дълги години на  Видовден по стар стил. Заради пандемията миналата година ежегодното веселие го нямаше, но сега организатори и гости смятат да компенсират. Проявите ще започнат в петък в 10.00 часа, когато деца ще творят на импровизиран пленер. "Вида- символът на Видовден" ще изобраят малките таланти. Вечерта от 20.30 ще е началото на голямото веселие, когато след официалното откриване брезничани и гостите им ще се веселят с ансамбъл "Чинари". Денят ще завърши с фойерверки.


На следващия ден по традицияпредстои голямо фолклорно веселие, в което със свои изпълнения ще се включат самодейни състави от брезнишко, пернишко, благоевградско  и софийско.
Вечерта за доброто настроение на брезничани и гостите на града ще се погрижат Райна и Райко Кирилов.
Неизменен за втория ден на Видовден е и футболния турнир за ветерани.
Новост тази година ще бъде първото Западно фермерско тържище, на което със свои продукти ще се включат земеделци, животновъди и занаятчии от региона

В последният ден от тържествата на град Брезник ще има литургия в храм "Св. Петка, а брезничани ще посрещнат гости
  Възрастните хора твърдят, че  преди години хората се събирали на този ден в местността Кална бара, близо до село  Бабица. Това място било маркирано с оброчен паметник. Най-ранни сведения за събора има от  50-те години на ХІХ век.
 


Публикувана на 22.06.2021


0 коментара