info@glashatai.com 05:36 19.09.2021

„Среща на поколенията от Граово” в зала „ Военен клуб” на историческия музей Брезник


„Среща на поколенията от  Граово”  в  зала „ Военен клуб” на историческия музей  Брезник

   В зала „ Военен клуб” на Общински исторически музей  Брезник е подредена една необикновенна  изложба  наречена  „ Среща на поколенията от  Граово”  

   В нея сме показали даренията на музея за 2021, получени до този момент.   Хронологическите граници на експонатите са от 30-те години  до 90-те години на ХХ век-  тъкани, детски дрехи, традиционно и градско облекло, църковна дърворезба от църквите в брезнишко, детско творчество от ателиета на музея, както и творби на художници от Граово.  Изложбата връща посетителите назад във времето, а творбите на художниците Атанас Иванчев, Христо Миленков, Даря и Сашо Евтимови ни докосват до природата, уханието, цветът на Граово.   

        В новата колекция на музея „Радиоапарати“ са представени различни поколения от водещите марки предлагащи се на пазара в периода 50-те – 80-те години на ХХ в.- радиа „Нора”, „Симфония-10”, „Рига-101”, „Кристал”, „Респром”, грамофон”Кантата” и сбъдната мечта за всеки младеж от това време магнитофон „Унитра”. Познатите, но вече добили историческа стойност транзистори-  „Веф”-201, 202, 205, „Селена”,” Орбита”, телевизор „Пирин”- произвеждан през 60-те години на миналия век, фотоапарати запечатвали черно-белите спомени на граовци или иначе кзано вещи, които по-някакъв начин са белязали недалечното ни минало с тяхното присъствие в домовете на нашите родители, баби и дядовци.    Вещи, които още бихме определили и като средство за общуване и социални контакти със съседите, роднините ни през този период.

   Вещи, които вече са история, а всяка дарена вещ на музея разказва една или друга история.

   Много настороение носят представените в изложбата съдчета изработени ръчно или на грънчарското колело от малките граовци, наследници на традицията и културата на това магично място. Затова и изложбата бе наречена „ Среща на поколенията от  Граово” .

Представените художници в изложбата също са от различни поколения, но ги обединява родното Граово.

   Художникът Атанас Методиев Иванчев (1927-1977) роден в село Слаковци, оставя в наследство огромно количество рисунки, графики, акварели.  Двадесет годишен прави скулпурата на Кирил и Методий за училището в Слаковци и е един от учредителите на училищната музейна сбирка.През 1956година завършва Художествената академия в класа на  проф.Илия Бежков.  Той е постоянно сред хората и изучава техните нрави , бит и обичаи . Отрудените селски хора стават и първите персонажи на неговото творчество.   Колекцията която е показана в музея ни е предоставена от неговия племенник  Методи Методиев и включва линографюри , графики, рисунки-„Граовски певици”, „Селяни от Граово”, „Граовския шоп”, „Граовска невеста”, „Граовска сватба”, „Човек и вселена”Акварел – „Залез над Граово”, „Сурвакар”, „Изпълнен дълг”...

  С много настроение и красота са изпълнени картините рисувани с маслени бои на платно на Сашо Евтимов. Творчество носещо изцяло  граовския характер,граовския бит и култура претворена от четката на художника или както той сам ги определя като „ Шетба из Граово”. Те  естествено допълват рисунъка на дарените на музея пъстроцветни черги тъкани от граовката и граовския костюм. 

  Творбите на Даря Евтимова ни зареждат много настроение. Нейните цветни картини  свързани с родното й Граово, носят определено  послание за традициите на този край и свързаната с тях символика. Растението Видовче присъства в много от творбите на Даря.     

    Осемте пейзажа предоставени ни от брезнишкия художник  Христо Миленков са рисувани с маслени бои на платно. Те ни предават настроението на граовскатa природа, еднакво привлекателна през различнит сезони.


Публикувана на 03.08.2021


0 коментара