info@glashatai.com 07:46 11.08.2022

Само в Глашатай: и даскалите намериха цаката на тестовете


Само в Глашатай: и даскалите намериха цаката на тестовете Източник на снимката: аптека детелина

След депутатите, които отказаха да се подлагат на неудобството "зелен сертификат"  и учителите в пернишки училища, които нямат тескерето и се налага да се тестват му намериха цаката. Оказа се, че даскалите  се тестват със щадящи тестовее, със същите, с които и  учениците. Този сигнал ни бе подаден днес от читатели. В него са цитирани имената на две пернишки школа: основно и гимназия. държавно и общинско. Случаят едва ли е единичен и само в миньорския град.

Ако това е вярно, то означава, че преподавателите, които нямат здравни сертификати получават такива не след инвазивната процедура на антигенните и PCR тестовете, ами плюейки в пликчета като възпитаниците си.

Шефката на местното управление по образование Ваня Коконова не отговори на позвъняванията на Глашатай. Това в последно време е практика, не изключение.  Нейна подчинена, каза за Глашатай, че директорите купуват тестове за учителите и непедагогическия персонал, за които това е необходимо и имат право да го правят по своя преценка.Всъщност горе долу това е записано в последната министерска заповед от трети декември. Там просто не е уточнен вида на тестовете. В предишен нормативен документ, обаче той е посочен.

В РЗИ Перник се оказа, че не знаят за подобна практика и че те всъщност не проверяват как се случва тестването на педагозите, освен, ако нямат нарочен сигнал. Епидемиологично, обаче тази практика е недопустима, според здравните власти. Лекари, определиха практиката като недопустима

Оказа се, че след депутатите, които са с привилегии и не се нуждаят от зелен сертификат и учителите са намерила начинът да го изкарат лесно и безпроблемно.

Дори и да не е незаконно, неморално е. Неморално е спрямо всички останали групи от хора. Неморално е и спрямо възпитанието на децата. Всъщност може да се окаже, че с тестовете даскалите са преподали най-важният урок, а именно в тази държава се оцелява само със заобикаляне на правилата. А спасението е единичо дело без значение колко живота застрашава това

 


 


Публикувана на 13.12.2021


0 коментара