info@glashatai.com 08:22 28.05.2022

Не. Бежанците не са виновни


Не. Бежанците не са  виновни Източник на снимката: e-burgas.com

Не. Бежанците не са виновни. Те не са виновни, че спасяват живота си и бягат. Те не са виновни, че идват тук и им е разрешено всичко. Те не са виновни, че са привилегировани. Не са виновни и че това е несправедливо спрямо българите.
За случая си имаме  хубава българска поговорка: „Не е луд този, който яде баницата, а онзи който му я дава”. Даваме им всичко наготово и в ужаса от несправедливостта, в която ние живеем сме склонни да обвиним тях.
Те не са виновни, че държавата ги издържа на хотел без да се грижат за нищо, докато нашенецът мисли с какво да си плати сметките и дали ще му останат дребни пари за храна, пресмятайки цени на хляб, брашно, мляко и олио. Те не са виновни, че джиткат с колите си и нарушават правила, но не биват глобявани, докато нашенецът носи калая и за всичко и му се налага да доказва, че е невинене дори за едно спорно паркиране

Те няма да са виновни, дори да причинят катастрофа. Карат без да плащат нищо, докато българите плащат скъпи и прескъпи застраховки.
Не бежанците  не са виновни за това, че получават безплатно здравеопазване, докато българи мрат пред очите на децата си, защото е необходимо да им проверят здравноосигурителният статус.
Те не избират да бъдат консултирани от професори по медицина/в Пловдив/. Самите професори се натискат да ги обгрижват, защото е  добра реклама пред света.
В същото време българските им пациенти ги чакат до откат и докато не им кефне, за да бъдат прегледани и си плащат, за което стотици левове.
И за безплатните лекарства на украинците не са виновни те. Виновни са онези, които им ги дават, докато измъченият им народ плаща ежемесечно не малки суми и не рядко е принуден да търси илачи от чужбина

Не децата на бежанците са виновни за новите и безплатни лаптопи. Дават им, вземат. Нашенчетата могат да учат с каквото имат и почти винаги купено от родителите, защото дореждане от привилигировани няма, а трябва да се учи.
Че кога за българи е скочила цялата служба за търсене на работа. Не рядко работещите в тези бюра унижават нашенци, особено по-образованите. За бежанците, обаче са готови да търчат и да им търсят работа.

Няма да са виновни бежанците  и за това, че няма да искат да се върнат по родните си места. Защо да го правят? Тук имат всичко и привилегии всякакви. Лесно ще свикнат и повече ще поискат. Защото апетитът идва с яденето, нали така.
И не няма да бъдат виновни те. Не е луд този дето яде баницата, луд е онзи, който му я дава” . Дават им, онова, което никога не биха дали на българите


Публикувана на 17.03.2022


0 коментара