info@glashatai.com 12:16 31.05.2023

Сашко- момчето, което обедини нацията за кратко


Сашко- момчето, което обедини нацията за кратко

Сашко е малко 12 годишно дете, чиито живот и съдба  направи чудо в последните няколко години . Момчето обедини българите в една кауза- намирането му. То е  в мислите на цяла България в последната седмица. Детето, което изчезна преди седем дни и чието намиране е мисия  на хора и институции е единственото нещо сплотило ни в последните няколко драматични години. Като всяко чудо, обаче и това беше "тридневно".
В "първите два" го търсеха стотици органи на реда, включиха се и хиляди доброволци. На "третият" дали заради неуспехите в диренето или защото липсваше достатъчно информация но тръгнаха слухове, нелепости и обвинения и поредното разделение, което само ние българите можем да си спретнем. Обществото започна да се дели на подкрепящи и анатемосващи кога органите на реда, кога семейството, кога и двете.

Само фактът, че е изчезнало дете успя да задържи каузата за около седмица.
Горе- долу на шестият ден, обаче обществото показа истинското си лице: разединено, агресивно, вярващо в нелепици, разпространяващо слухове. Всъщност те слуховете се раждат при липсата на достатъчно информация. Органите на реда са повече от пестеливи на думи. Те освен дежурното, че се работи по случая, че разследването има версии, които проверява, друга адекватна информация няма. Липсата и, както и безрезултатното лутане на хиляди доброволци нажежи обстановката до краен предел и те се изпокараха. След което търсещите обявиха, че прекратяват издирването
Нарочно или не вчера те хвърляха фалшиви информации и захраниха жълтата преса Тя от своя заля социалните мрежи с множество фалшиви новини. Повечето, от които свързани с родителите на детето.
Дежурният обвинен е бащата. Човекът, който години наред е отглеждал сам момчето си в момента освен ужасът от неизвестността е принуден да изтърпи какви ли не обвинения, закани. Близките му- също. Човекът от уважаван нотариус и добър човек когото цял град почита беше "превърнат в страшилище". На фона на чисто човешката драма и ползвайки липсата на грам критично мислене у повечето българи, маса народ се пробва да блесне с конпиративни теории, каквито никой родител не заслужава да чуе.
Майката, която живее зад граница и която вече е призована за разпит предвидливо изтри профилите в социалните си мрежи, също не е пощадена. Липсата и от страната, обаче сякаш и спестява част от хейта.
В същото време малкият Александър го няма. Работи се по версия за отвличане. Издирването продължава. Работата на прокуратура и полиция и тя. Драмата на семейството- също, а хиляди се молят Сашко да е добре и скоро да се върне при семейството си


Публикувана на 17.11.2022


0 коментара