info@glashatai.com 09:51 15.06.2024

Kaкво правиха в Перник чужденците и колко струваха


Kaкво правиха в Перник чужденците и колко струваха Източник на снимката: FACEBOOK

В средата на май, в седмицата между 13-ти и 19-ти в града ни се проведе 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове. Участниците в мащабната проява са наброявали 100-ина души, съдейки по публикация на страницата на фестивала „Сурва“ в социалната мрежа. Престоят около седмица, пак съдейки от тази публикация.


Какво са свършили в престоя си тук, чужденците, извън заседанието на самата Федерация и решенията в него, които се случват всяка година?! Къде са ходили гостите, кои забележителности са посетили, колко е струвало всичкото това на перничани, на българския и европейски данъкоплатец?! Каква част от финансирането на форума са общински, каква национални и европейски пари?! С тези въпроси Глашатай се обърна към пресцентъра на община Перник, на 17.05.


Повече от 10 дни- отговор така и не получихме. Неофициално, обаче представители на институцията чинно ни обясниха, че няма как да отговорят на финансовата част от питането, тъй като с организацията на събитието се занимавала фондация „Култура“ и самата ФЕКГ.
ФЕКГ е федерация- сдружение обединяващо европейски градове, в които се провеждат карнавали и маскарадни фестивали.
Фондация „Култура“ е общинска. Тя беше създадена преди две години. Тогава предложението за създаването и дойде от кмета Станислав Владимиров, а Общинския съвет го гласува, след разпалени дебати. Първоначалния капитал в рамките на 150 000 лева беше от общински пари


Днес пресцентъра на същата тази Община повече от 10 дни не успява да ни отговори не само на финансовите въпроси. Не ни отговориха и за точната бройка на участващите във форума, за заниманията им, извън заседанията на Конвенцията, които едва ли са продължавали от сутрин до здрач.
Всъщност част от тази финансова част е лесно проверима. В града има два хотела. Според най-използваните туристически платформи стаята в единия е малко повече от 60 лева, в другия над 100. Умножено по 100, за седем дни сметката излиза няколко десетки хиляди лева. Тук не се включват храна, коктейли, забавления, посещения на различни събития и забележителности.Разбира се, съществува и вероятността участниците във форума да са си плащали сами и от джоба си. Тогава, обаче едва ли биха престояли в града ни седмица и със сигурност темата не би предизвикала подобно мълчание.
„Не всичко е пари“, би казал някой. Само, че без тях не може. Важни са за разбитата ни инфраструктура. Важни са и за развитието във всеки един аспект на града, в това число за това на културата.


Ако приемем, че всичкото това е оправдано заради престижът на форума. Перник е домакин на Конвенцията за втори път и кой знае какъв позитивен имидж не е натрупал. Потоци от туристи, извън фестивалът не се виждат на наша територия. Дали градът може да ги поеме адекватно е друга тема.
 

Глашатай ще даде възможност за мнение, уточнение по темата на всеки, почувствал се засегнат от публикацията

 


Публикувана на 28.05.2024


0 коментара