info@glashatai.com 09:28 15.06.2024

Ето кой ще весели брезничани на Видовден


Ето кой ще весели брезничани на Видовден

С тридневна празнична програма в Брезник ще отбележат традиционния Граовски събор "Видовден", съобщиха от общинската администрация.

Официалното му откриване е предвидено за 28 юни със спектакъл на Ансамбъл "Гоце Делчев" София.  

Програмата за Видовден ще продължи и в съботния ден с турнир по футбол и волейбол за ветерани на стадион "Чорни", демонстрации по киокушин кан карате и фолклорна програма на самодейци на сцената пред Общинския исторически музей. Малко по-късно, пред читалището в града, меломаните ще се насладят на концерт на популярния изпълнител Владимир Ампов - Графа.

На 30 юни ще има тържествена църковна литургия в средновековния храм "Света Петка" в Брезник. 

Съборът Видовден е най-големият в Граово. Той се е провеждал от незапомнени времена в землището на брезнишкото село Бабица. Честванията не са били прекъснати и по време на социализма, когато в местността "Бърдото" над града е организиран Окръжен фестивал на изворното народно творчество, по-известен сред местното население като "надпяване". През 1990 г. мястото на провеждането на събора е преместено в централната част на Брезник. В миналото срещу деня на събора жените и девойките от Брезник и селата излизали в ранни зори, за да събират водата, която се задържала при дъжд в чашките, образувани от листата на растението "Вида". Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. В Граовско Видовден се почита като празник на здравето на очите и против слепота.      

Той е тачен и защото на този ден са били пренесени костите на 148 български войници, загинали по време на Сръбско-българската война в местността "Чуряк" край Брезник. Признателните брезничани вдигнали паметник на героите в Градската градина.  

В наши дни съборът Видовден продължава три дни. Сега той се съпътства от богата музикална програма и различни по вид прояви. През 2013 г. Брезник патентова словната марка "Граовски събор Видовден", а през 2020 г. и графичното му изображение.  

Граовския събор Видовден този година ще се състои на от 28 до 30 юни.

 

Източник:БТА


Публикувана на 10.06.2024


0 коментара