info@glashatai.com 22:57 22.05.2024

Символи казвате …


Символи казвате …

Символи, казвате... важни били. Има нещо много символично в струпването на знаци на 14 февруари тази година. Денят се отбелязва като Трифон Зарезан по стар стил някои празнуват любовта, по примера на католиците. За православните е  Задушница! И към всичката тази символика трябва да добавим краят на първите 100 дни от управлението на кабинетът Борисов.

Заради Задушницата по принцип се отлагат всички църковни бракове, не са уместни и празненствата. По тази причина премиерът е решил да се отчете с ден по-рано, та днес на петък- 13 ще отчита първите си 100 дни-управление. Да се надяваме, че в суеверията за черния петък няма нищо символично за бъдещето на управлението и на целокупния ни народ.
Зарязването на лозите, сигурно и то би могло да се измести с ден-два или поне да се отменят празненствата по повода, само при добро желание и уместен мироглед, разбира се. Любовта със сигурност ще бъде отбелязана: шумно, купонджиски и с много кич, който от няколко дни залива улиците ни.

Задушница ще я има. Множество хора  ще запалят свещичка в черква или ще коленичат на гроба на напуснал ги близък! Със сигурност  тя няма да задуши останалото пиршество на любовта и виното. Защото тя  не е само за мъртвите. Тя е и чистилище за душите на живите. Задушницата, е за да си спомним, да се върнем към онова човешкото, да забравим злободневните си дребнотемия, да върнем вярата си!
Вяра в любовта, в хората, в бъдещето, в това че ни има и ще ни бъде. А за да ни има и да ни бъде не е зле да си спомним, че 14 февруари е денят на успението на св. Константин Кирил Философ- създателят на писмеността ни.

Любомира Седевчева

 


Публикувана на 12.02.2015

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара