info@glashatai.com 05:45 30.05.2024

Eто кой е основният ни страх


Eто кой е основният ни страх Източник на снимката: startsmile.ru

Основният страх, пред който са изправени хората днес, е несигурността, коментира за БТА психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева. В съвременния свят, особено през последните години, има силна и икономическа, и социална, но вече и физическа несигурност. Това рязко повишава тревожността в една среда, която провокира стрес сама по себе си, отбелязва тя.

Несигурността е навсякъде, включително и на лично ниво - ще успееш ли да намериш подходяща реализация, дава ли ти образованието реална възможност за успех, дава пример психологът. На фона на нестабилността, както и събитията, които са извън осезаем контрол в момента, тревожността, провокирана от цялата несигурност, се засилва, защото е свързана не само с бъдещето след няколко години, а и с утрешния ден и с рамката не само на собствената държава, но и на Европа и света като цяло, смята Бакрачева.

Според нея има промени в ценностите и ценностния модел на хората. Динамиката във всяка сфера - изискванията на пазара на труда, за непрекъснато повишаване на квалификацията, несигурността водят до необходимост от адаптация. Това се отразява и на индивидуалните ценности. В много случаи се оказва, че даже в рамките на едно десетилетие това, което се е предавало в семейството и в училище, не съответства напълно на реалната среда, казва тя. /източник: БТА/


Публикувана на 26.03.2016

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара