info@glashatai.com 21:22 15.07.2024

Ето какво ни носи щастие и хармония


Ето какво ни носи щастие и хармония Източник на снимката: vsekiden.com

Добрите междуличностни връзки и топлината са в основата на чувството за щастие и хармония. Ако човек се превърне в егоист, ще повиши удовлетвореността си от живота, която се измерва с "обективните" постижения - кариера, постижения, но загърбва емоционалната сфера. Това смята психологът от БАН доц. Маргарита Бакрачева.  Според нея  егоизмът по-скоро е защитна реакция, отколкото ценност в истинския й смисъл, е мнението на психолога.

Според нея дистанцираността и изолацията не са адекватна стратегия за справяне със стреса. До голяма степен те се компенсират от опосредстваната комуникация в мрежата. Въпреки че контактите там са количествено изразени за сметка на качествения аспект на общуването "лице-в-лице", те успяват да задоволят до голяма степен психическите потребности от свързаност и принадлежност чрез комуникацията.

Без значение дали връзките са онлайн или офлайн, те целят задоволяване на едни и същи психически потребности - от намиране на място, рамка, чувство за контрол и чувство за свързаност и значимост, коментира доц. Маргарита Бакрачева.

Тя отбелязва, че виртуалната среда предоставя неизмерими ползи по отношение на информираността и обогатяването на информацията и за себе си, и за своите цели и търсения, както и създава чувство за контрол, каквото няма в реалния живот.

В същото време информационният поток, лайковете, реакциите, които даваме и получаваме в мрежата повишават потребностите. Получава се хедонистична мелница на търсене все повече и повече. Ако една снимка или един пост днес са получили 10 харесвания, тези 10 харесвания утре трябва да бъдат поне 15, за да се чувства човек удовлетворен. Този принцип е валиден и за информацията, която търсим.

Днес реалната и виртуалната среда са толкова преплетени и свързани, че текат паралелно и трудно могат да се ограничат. Успешният вариант е човек да се ориентира основно към ползите, които предоставя мрежата, без да ограничава и контактите извън нея, препоръчва психологът. /източник: БТА/


Публикувана на 26.03.2016


0 коментара