info@glashatai.com 20:58 15.07.2024

Кой с какво успя и колко взе или за „Успешни заедно” по пернишки


Кой с какво успя и колко взе или за „Успешни заедно” по пернишки Източник на снимката: Община Перник

Наскоро приключи инициативата „Успешни заедно” във всички 27 области на страната. В Перник краят и бе ознаменуван с няколко информационни щанда пред Двореца на културата, част от които ученически,  листовки, брошурки и помпозни слова за ползата на бизнеса от информационната кампания.  Началото на „Успешни заедно” е поставено през март и за това време, оказва се Областният информационен център е успял да гръмне 5 000 лева. „Разходът е в рамките на одобрения бюджет на проекта и е в размер на 5000 лв” Това съобщиха специално за Глашатай от Централния информационен и координационен офис, след категоричен отказ на шефката на местния офис Ирена Георгиева да разговаря с екипа ни.

Пет хиляди по принцип не са огромна сума за мащабна информационна кампания. Такава в случая  просто нямаше. Инициативата е започнала с пресконференция, на която изборът на поканените медии явно е бил избирателен, защото екипът ни не беше сред тях. Колко текста е генерирала въпросната пресконференция, колко от тях са стигнали до потенциални бизнес партньори не е ясно. Отпечатването на информационно-рекламни материали и разпространяването им сред заинтересовани и срещи на екипа с представители на бизнеса, плюс закриването на кампанията. Това са дейностите по инициативата на територията на област Перник. Много или малко са 5 000 лева за тях, всеки сам може да прецени.

„Кампанията се проведе в няколко основни етапа с деление на основната целева група по признак наличие или отсъствие на изпълнен проект с европейско финансиране, като второто не е елиминационен фактор. По време на първата фаза бяха изпратени покани за участие до всички фирми, с които ОИЦ имат установени работни взаимоотношения на база на изпълнени проекти и/или проявен интерес към възможности за кандидатстване.”, пишат в отговор на наш въпрос от ЦИКО и уточняват, че единствения критерий за подбор е желанието на фирмите за участие. „т.е. поканени за участие са всички, но ОИЦ посещават фирма, в случай че поканата им за среща е приета или самата компания е заявила към ОИЦ желание да бъдат посетени”. Лошото е, че няма как да заявиш подобно желание, без да знаеш за инициативата, защото нито един управител на фирма не става и не ляга със сайта на кампанията. Избирателността на поканените медии на първата пресконференция, също оказва влияние на популяризацията на инициативата и в крайна сметка свежда потенциалните информирани до онези, които така или иначе имат опит с европейски програми и до приближените на центъра, което на народен език означава поредната връзкарщина на гърба на данъкоплатеца.

Според информацията на Централния офис 90 са фирмите, поканени от област Перник, на  поканите са се отзовали общо 15 предприятия. Колко от тях са предприели кандидатстване още не е ясно, тъй като предстои да бъде направен анализ  на „Реалния резултат”, поясняват от ЦИКО.
Инициативата по принцип е добра, идеята и е да бъде постигната максимална информираност по отношение на европейски програми и проекти. В огромното море от подобна информация е полезно тя да бъде разяснявана, целево и в детайли от специалисти. Като целева група е дефиниран бизнеса, а като допълнителни целеви групи са посочени младежи, безработни и широка общественост, все хора, на които не биха им дошли излишни познания за еврофондовете и възможностите им.

Кой с какво успя по инициативата предстои да разберем. До тогава ни остава надеждата успелите да са повече от излишната претенциозност, помпозност , а петте хиляди лева да си изпълнили предназначението.

Л. Седевчева

Сн. Община Перник-пресцентър


Публикувана на 14.05.2016


1 коментар