info@glashatai.com 11:09 15.06.2024

Ето как ГЕРБ и БСП почетоха Съединението в Перник /снимки/


Ето как ГЕРБ и БСП почетоха Съединението в Перник /снимки/

Не. Не си правете грешни изводи от заглавието. Две от основните политически сили в Перник избраха различни начини да почетат историческото събитие и националният празник, посветен на обединена България.
Управляващите от ГЕРБ разпространиха подробна и поименна информация за участието си в общоградското тържество, посветено на 131-та годишнината от Съединението, след това отидоха на събор в Люлин. Официални гости на празника в красивото пернишко село, разположено в полите на Люлин планина, бяха  кметът на Община Перник и областен координатор на местната структура на ПП ГЕРБ д-р Вяра Церовска и представители на областното и общинското ръководство на партията.

Д-р Церовска честити двойния празник на жителите и гостите на Люлин, като им пожела да бъдат здрави, щастливи и отговорни към бъдещето на страната ни.

„Бъдете горди с вековната история на българския народ и с достойните дела на нашите предци, отдали живота си в борбата за Съединението на Княжество България с Източна Румелия“, каза още кметът на Перник. Тя подчерта, че благодарение на усилията и неуморната работа на кмета Евгени Евгениев, село Люлин  добива нов съвременен облик и се превръща във все по-привлекателно място за живеене.

Поздрав към събралото се множество отправи и кметът на населеното място Евгени Евгениев. Празникът продължи с кръшни хора, много песни и веселие.

Представителите на БСП спретнаха патриотична акция за Денят на Съединението

Младежите социалисти излязоха на символично шествие с емблематични тениски – с българския герб и текст „Моя страна, моя България”. Заедно със свои съпартийци и председателя на БСП Перник Кирил Леонов, младежите положиха цветя пред паметника на Кракра Пернишки и след това уважиха празничния концерт пред Двореца на културата.

Лидерът на партията Кирил Леонов подчерта, че днес е изключително важно да пазим, съхраняваме и превръщаме в реалност заветът „Съединението прави силата”. Според председателя на БСП, българският народ е показвал и ще показва, че може да бъде сплотен и единен, за да отстоява националните си интереси.

„Съединението е най – силната проява на българския народ, воювал за свободата си, запазил религията, името и езика си. След Освобождението нашата страна е разпокъсана, но актът на Съединението сплотява и обединява силният български дух. Именно заради това избрахме да положим цветя пред паметника на Кракра Пернишки, личността, която е символ за Перник и борбата за свободна българска държава.”, казаха от Младежкото обединение на БСП.

PR акциите на двете политически сили навяваха не особено светли мисли по темата за „Съединението, което правело силата”. Щом честването на историческата дата не е в състояние да обедини родните политици, какво остава за обединение по важни теми и проблеми, решаването на които изисква издигане над тясно партийния и не особено добре реализиран PR.

Няма място за гордост, а за смирена благодарност към предците ни, че изобщо ни има, уважаеми дами и господа.


Публикувана на 06.09.2016


0 коментара