info@glashatai.com 11:57 25.04.2024

Да си трънчанин


Да си трънчанин

Да се родиш на определено място е съдба. Да продължиш да живееш там или просто да не губиш връзката с корените си  е избор. Родените в красивата котловина, заобиколена от  от хълмовете Китка, Гърков камък, Чарчалат, Мурговица имат честта и привилегията да са наследници на коравия дух, на трудния избор и на чистотата, честността и усещането за чест и достойнство, които само в този край има.

Да си трънчанин, да носиш местните нрави и очарованието на онзи красив, ала труден за разбиране диалект е особен вид хубава емоция. Емоция, позволяваща да се бориш с битието, да се извисиш над дребнотемието, да се гордееш с предците си, да се надсмееш над себе си и несгодите на ежедневието. Та нали само тук могат да сварят чорба от камъчета и тя да е вкусна

Такива  са трънчани, горди и с несломим дух, носещи в себе си красотата на природата и в същото време почитта си към силата и, правещи трудни избори, отстояващи своето, борещи се със  зъби и нокти, за своето си, за оцеляването, за живота: своя и този на децата си- все качества, които трябва да се адмирират и уважават.

Затова- адмирации за всички Ви, трънчани!

Честит празник!
Нека Св. Петка да ни закриля!


Публикувана на 14.10.2016


2 коментара