info@glashatai.com 23:59 22.05.2024

Истината за транспортните протести в Перник


Истината за транспортните протести в Перник

Перник няма редовен, още по малко конфортен градски транспорт. От време на време минава по някой рейс или маршрутка, често претъпкани, още по-често мръсни и далече от всякакъв цивилизован вид. Граждани са принудени дълго да мръзнат по спирките през зимата или да се припичат през лятото, а ако се наложи пътуване през уикенда или празнични дни, висенето може да отнеме и час. За сметка на това след като заветното возило дойде вътре е така претъпкано от народ, че близостта със спътника е повече от интимна. Всичкото това принуждава гражданите да използват колите си дори за най-елементарни разходки, да причиняват задръствания, да стават част от кошмара на маркирането в центъра на града и не на последно място да допринасят за замърсяването на и без друго ужасно мръсният въздух в града

Тази апокалиптична картинка трябва да се промени. Защото и перничани са хора. Защото перничани си плащат както данъците, така и билетите за градски транспорт. Защото перничани заслужават повече и по-добри условия за живот.
В момента има обявен  конкурс за по-качествен и по-екологичен транспорт в Перник. Утре предстои и протест на част от транспортните фирми в града.

Протестът на превозвачите в Перник е подкрепен от Национално сдружение на автобусните превозвачи в България и Асоциация на индустриалния капитал в България. Своята подкрепа са заявили и други фирми от търговския бранш в Перник. В протестното шествие щe се включат и автобуси от Кюстендил, Ихтиман и София, очаква се потвърждение от още области от страната. 

Според протестиращите кметът на града Вяра Церовска и нейният екип, „се опитва силово да преразпредели автобусните линии в градския транспорт в полза на 2 приближени фирми - без процедура за концесия или обществена поръчка, без решение на Общинския съвет и е в противоречие със задължителните указания на областния управител за допустимите спешни мерки“

Според кметът Церовска обаче недоволството е от някои от досегашните превозвачи, които получаваха линии, чрез временни едногодишни договори, без конкурс. Тя се закани да сложи край на порочната практика, защото десетилетие перничани чакат нов обществен транспорт. На никой не му е приятно да се вози в опасни, студени и стари автобуси.

„През тази година Община Перник ще направи за първи път от десетилетие конкурс за обществен превоз в Перник.  Досега са се подписвали  временни едногодишни договори, без конкурс, без конкуренция, без качество. На принципа мой човек - твой човек, транспортната схема на Перник се е разрязвала като баница, а перничани бяха недоволни от услугата. Това не може да продължава вечно. Община Перник ще организира обществена поръчка, която ще бъде обявена до два месеца през настоящата  2017г.”, заявява Церовска.

Истината, е че борбата в бранша е борба за линии и курсове с повече пътници. Истината е че борбата е за печалба. Не, че е лошо човек да печели от труда си. Само че това не бива да е за сметката на качеството на услугата и на гърба на гражданите, които от години се надяват  на качествен и удобен градски транпорт.

Л. Седевчева


Публикувана на 12.01.2017

ГЕРБ - Избори 2024
0 коментара